- Palkinto ilahduttaa erityisesti, koska se perustuu varmalaisten omiin arvioihin työpaikastaan. Lämmin kiitos kaikille vastauksista ja erityisesti niiden mukana tulleista työkulttuurimme kehitysideoista. Vastuullisuusmatka ei ole vain pienen piirin asia, vaan se koskettaa kaikkia varmalaisia. Tätä työtä tehdään suurella sydämellä ja ylpeydellä, mutta myös nöyryydellä. Vaikka saimme palkinnon, mekään emme ole valmiita. Kehitettävää on esimerkiksi siinä, että meillä kaikki kokisivat voivansa olla täysin omia itsejään ja esittää mielipiteitään avoimesti. Työ siis jatkuu, kertoo ihmisistä ja kehittämisestä vastaava johtajamme Mikaela Öberg.
Lämmin kiitos kaikille varmalaisille tutkimukseen vastaamisesta!
Tutkimuksessa vastuullisuuskokemusta mitataan seitsemällä osa-alueella, ja Varma pärjäsi erityisesti syrjimättömyyteen, työn merkitykseen ja työssä kehittymiseen sekä hyvään hakijakokemukseen ja perehdytykseen liittyvissä teemoissa. Teemojen taustalla tehtyyn kehitystyöhön on kuulunut niin pieniä arkisia tekoja kuin suurempiakin panostuksia. Työkulttuurin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, johon ei ole tarjolla oikoreittejä. Oikotien Vastuullinen työpaikka -palkintotilaisuudessa Öberg kertoi yhdessä HRD-päällikkömme Pauliina Heiskasen kanssa muutamista viimeaikaisista teoistamme, joista yksi on johdon rooliin ja turvalliseen työkulttuuriin keskittyminen.
- Järjestimme viime kesänä varmalaisille yhdenvertaisuuspaneelin, jossa johtajat kertoivat ajatuksiaan yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja inkluusion merkityksestä. Pidimme tätä oleellisena viestinä, koska johtajilla on mahdollisuus näyttää esimerkkiä ja siten tehdä työilmapiiristä turvallisempaa. Aihe on meille tärkeä, ja olemme halunneet kertoa sen myös ulkoisesti. Varman johtoryhmä kertoi kesällä ajatuksiaan yhdenvertaisen työelämän merkityksestä artikkelissa ja videolla. Panostamme lisäksi esihenkilöiden kouluttamiseen myös näissä teemoissa, Öberg kertoo.
Varman johtajat kertoivat ajatuksiaan yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja inkluusion merkityksestä paneelikeskustelussa.
Johdon tuki ja sitoutuminen on kaiken lähtökohta, mutta työkulttuurin kehittämiseen tarvitaan myös jokaista varmalaista. Varmassa on kaikille avoin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusryhmä, joka suunnittelee ja ideoi entistä yhdenvertaisempaa Varmaa.
- Työkulttuurimme pääajatukseksi on tiivistetty lause ”Olet parhaimmillasi omana itsenäsi”, josta olemme kampanjoineet sisäisesti ja ulkoisesti niin, että vapaaehtoiset varmalaiset ovat kertoneet kokemuksensa aiheesta. Tunne siitä, että voi olla oma itsensä on tärkeä arvo sellaisenaan, mutta se tukee myös työeläkeyhtiölle tärkeää teemaa eli työhyvinvointia. Työmme jatkuu tässäkin aiheessa. Järjestämme kaikille varmalaisille säännöllisesti koulutuksia, joilla lisätään ymmärrystä ja herätetään keskustelua. Esimerkkejä koulutuksistamme ovat neurokirjoon perehtyminen sekä kieli-, uskonto- ja kulttuurivähemmistöjen ja vammaisten aseman tarkastelu, HRD-päällikkömme Pauliina Heiskanen jatkaa.
HR-tiimimme vastaanotti Vastuullisin työpaikka -todistuksen.
Vastuullinen työpaikka -tilaisuudessa Öberg ja Heiskanen listasivat tärkeimpiä ensiaskeleita vastuullisen työkulttuurin kehittämisessä. Näistä olennaisin on se, että työhön on syytä ottaa kaikki mukaan.
- Työkulttuurin kehitystä ei tehdä yksin HR:stä käsin. Ihmisillä eri puolilla taloa on paras ymmärrys siitä, miten vastuullisen työpaikan osa-alueet toteutuvat arjessa. Ideointi on hedelmällisintä yhdessä.
Varman vastuullisen työkulttuurin peruspalikat. Mistä lähteä liikkeelle?
Kysy ja kuuntele työntekijöitä: Vastuullisen työpaikan ja työkulttuurin tilaa ei voi muodostaa vain omasta kokemuksesta ja oletuksista käsin. Kysy ja kuuntele, miten vastuullisen työpaikan periaatteet toteutuvat eri puolilla yritystä.
Ota ihmiset mukaan: Jatkona edelliseen, kehitystyötä ei tehdä yksinään HR:stä. Tarjoa avoin mahdollisuus osallistua ja kerää vapaaehtoisia mukaan ideointiin.
Välillä tulee kompurointia, se kuuluu asiaan: Kompastelu kuuluu jokaiseen muutokseen. Kerro avoimesti, että oppimatkalla ollaan. Tärkeintä ei ole heti olla kympin oppilas, vaan kertoa nöyrästi, että näissä asioissa haluamme kehittyä.
Pienet askeleet ja arkinen tie: Monesti työkulttuurin ja vastuullisuuden kehitys on arkista työtä ja kohtaamisia, esimerkiksi esihenkilötyöhön panostamista sekä yhdenvertaisuussuunnitelmasta ja työelämän joustoista viestimistä. Arjen teoilla on lopulta suuri merkitys.
Mikä on Vastuullinen työpaikka -kilpailu?
Oikotien Vastuullinen työpaikka -tutkimus toteutettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Varma oli tutkimuksessa mukana nyt ensimmäistä kertaa, ja saimme korkeimman tunnustuksen suurten organisaatioiden kategoriassa. Varmalaisista 89 prosenttia vastasi tutkimukseen.
Tutkimus on yksi Suomen suurimmista työelämän vastuullisuutta ja työntekijöiden vastuullisuuskokemusta mittaavista tutkimuksista. Vastuullisuuskokemusta mitataan eri teemoissa: syrjimättömyys, työelämän tasapaino ja hyvinvointi, vastuullinen esihenkilötyö, työn merkitys ja työssä kehittyminen, tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus ja palkitseminen, kestävä kehitys sekä hyvä hakijakokemus ja perehdytys.
Tutkimuksessa oli mukana 24 työnantajaa eri toimialoilta, ja vastaajia oli yhteensä 5774. Varma saavutti parhaan tuloksen 12 organisaation joukossa, ja vastuullisuusindeksimme oli 4,18 asteikolla 1–5.