Luontokato uhkaa elämää maapallolla. Lukemattomat lajit ja ekosysteemit ovat jo vaarantuneet. Lähes kaikkien yritysten toiminta on riippuvaista luonnosta suoraan tai välillisesti.
Varman selvityksessä oli mukana 318 (282) riskitoimialoilla toimivaa yritystä. Selvityksessä oli mukana listatut osakesijoitukset ja pörssilistatut osakerahastot eli ETF-rahastot. Yrityksistä mukana olivat sellaiset yritykset, joiden markkina-arvo ylittää miljoona euroa.
–Keskeinen havainto selvitystä tehdessä oli, että luontokadon huomioiminen vaatii paljon enemmän käytännön toimia yrityksiltä. Luontokato muodostaa merkittäviä riskejä yritysten toiminnalle ja siihen liittyvä sääntely tulee vaikuttamaan yrityksiin voimakkaasti. Tämä muuttaa toimintaedellytyksiä, vastuullisuudesta vastaava johtaja Hanna Kaskela sanoo.
Selvityksen yrityksistä 39 (27) prosenttia oli asettanut tavoitteita luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi toiminnassaan. Alle puolet, 43 (51) prosenttia, yhtiöistä oli kuitenkin ilmaissut aikomuksensa ryhtyä toimiin luonnon monimuotoisuuden huomioonottamiseksi tai kompensoimiseksi. Konkreettinen toimintasuunnitelma sitoumuksen täyttämiseksi oli vain yhdeksällä (viidellä) prosentilla kaikista yhtiöistä.
–Siihen nähden miten paljon luontokadosta on saatavilla tietoa, on ihme, että niinkin monilta yrityksiltä puuttui konkreettinen toimintasuunnitelma luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi, Kaskela sanoo.
Noin viidennes 18 (22) prosenttia yrityksistä ei ollut huomioinut julkisissa linjauksissaan biodiversiteettiin liittyviä asioita lainkaan.
Sitoumusten ulotuttava alihankintaketjuun asti
Varman selvityksessä tarkasteltiin riksitoimialoja. Riskitoimialoiksi Varma on määritellyt sähköntuotannon, öljyn ja kaasun, kaivannais-, metsä-, auto-, rakennus-, kuljetus-, ruoka- ja kemianteollisuuden. Tänä vuonna riskitoimialoiksi otettiin myös elintarvike-, lääke ja kosmetiikkateollisuus, pakkausmateriaalien valmistajat, vaate- ja ylellisyystavarateollisuus sekä jätehuollon yritykset.
Varma ottaa aktiivisesti huomioon luonnon monimuotoisuuteen liittyvät taloudelliset riskit osana sijoitustoimintaansa. Luonnon monimuotoisuus on huomioitu myös Varman tänä vuonna uudistetussa ympäristöpolitiikassa.
–Sijoittajana pyrimme tunnistamaan yritysten riippuvuuksia luonnon monimuotoisuuteen ja sijoittamaan yhtiöihin, jotka ovat alansa parhaita toimijoita. Kannustamme yrityksiä tunnistamaan oman toimintansa vaikutukset luontokatoon ja tekemään suunnitelmia vaikutusten huomioimiseksi. Yritysten tekemien ohjeistusten ja linjausten pitää ulottua alihankintaketjuun asti, Kaskela sanoo.
Varma on liittynyt mukaan sijoittajien yhteiseen Nature Action 100-yhteisaloitteeseen, jonka tarkoituksena on lisätä yritysten kunnianhimoa toimissaan ja tavoitteissaan luontokadon ehkäisemiseksi. Aloitteeseen sitoutuneet sijoittajat keskittyvät saamaan liikkeelle yrityksiä, joiden rooli luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa ja luontokadon pysäyttämisessä on keskeinen.
Hanna Kaskela
Japanilaiset yritykset edistyneet luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa
Varman selvityksen mukaan eurooppalaiset yhtiöt ovat etujoukoissa tavoitteiden asetannassa verrattuna Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa toimiviin yrityksiin. Japani oli kuitenkin poikkeus. Japanissa puolet tarkastelluista yhtiöistä on asettanut tavoitteita luontokadon ehkäisylle.
Kartoitus oli jatkoa Varman omalle biodiversiteettityölle ja viime vuonna tekemälle vastaavalle selvitykselle. Varma on omassa toiminnassaan sitoutunut yhteisiin sopimuksiin luontokadon pysäyttämiseksi ja luonnon saamisen elpymisen tielle vuoteen 2030 mennessä.
Nyt toteutetussa kartoituksessa yritysten biodiversiteettilinjaukset jaettiin neljään kategoriaan: (0) ei mainintaa aiheesta, (1) tahdonilmaus ryhtyä toimeen, (2) sitoutuminen ja yksityiskohtaiset tavoitteet luonnon monimuotoisuuden huomioimiselle ja (3) yksityiskohtainen toteutussuunnitelma sitoumuksen täyttämiseksi. Aineisto kerättiin julkisesta aineistoista, jolloin lähteinä toimivat yritysten vuosi- ja vastuullisuusraportit, verkkosivut ja yritysten toiminnalleen laatimat biodiversiteettipolitiikat.