Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä jatkoi kasvua vuonna 2024: Varmaan tuli uusia hakemuksia 6,5 prosenttia edellisvuotta enemmän

Varmaan tulleiden uusien työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä kasvoi 6,5 prosenttia vuonna 2024 edellisvuoteen verrattuna. Myönnetyissä työkyvyttömyyseläkkeissä mielenterveyden häiriöt oli edelleen yleisin työkyvyttömyyden syy.

Uusia työkyvyttömyyseläkehakemuksia tuli Varmaan 6 038 vuonna 2024. Määrä kasvoi edellisvuodesta 6,5 prosentilla. Hakemusmäärän kasvu jatkui kolmatta vuotta.

– Hakemusmäärä kasvoi suhteellisesti eniten alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä, vaikka lukumääräisesti aivan nuorimpien hakemuksia tulee huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi 55–60-vuotiaiden ikäryhmältä. Tämän ikäryhmän hakemusmäärä oli lähes seitsenkertainen alle 25-vuotiaisiin verrattuna, palvelujohtaja Sanna Salminen kertoo.

Valtaosalla alle 45-vuotiaista työkyvyttömyyseläkkeen keskeisin syy mielenterveyden häiriö

Myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet painottuivat lukumääräisesti yli 55-vuotiaiden ikäryhmiin. Alle 35-vuotiaiden ikäryhmissä uudet työkyvyttömyyseläkkeet pysyivät aiemmalla tasolla. 35–59-vuotiaiden ikäryhmässä lukumäärät jopa laskivat hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Varsinaista kasvua työkyvyttömyyseläkemyönnöissä oli vain 60 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä (6,4 prosenttia).

Uusissa myönnetyissä työkyvyttömyyseläkkeissä mielenterveyden häiriöt olivat keskeisin työkyvyttömyyden syy, osuus oli 32,2 prosenttia. Naisilla osuus oli peräti 40,3 prosenttia, miehillä selvästi matalampi, 27,6 prosenttia. Toiseksi yleisin työkyvyttömyyden syy oli tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, 26,6 prosenttia.

– Alle 45-vuotiailla työkyvyttömyyseläkkeen keskeisin syy oli suurella enemmistöllä mielenterveyden häiriö. Osana sairauksien vyyhteä monilla hakijoilla näkyivät neuropsykiatriset häiriöt, kuten ADHD ja autismikirjo, mikä kertoo osaltaan siitä, että näitä tiloja tunnistetaan ja diagnosoidaan huomattavasti aiempaa herkemmin, toteaa ylilääkäri Jan Schugk.

Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä kuljetus- ja rakennusalan sekä hoiva- ja sosiaalialan työntekijöille

Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin rakennus- ja kuljetusalojen työntekijöille, ja heillä tyypillisin työkyvyttömyyden syy oli tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Seuraavaksi eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin hoiva- ja sosiaalialan työntekijöille. Myöntöjen määrät heijastavat näiden alojen kuormittavuutta, mutta myös niiden merkittävää osuutta Varman vakuutuskannasta.

Kuntoutushakemukset kääntyivät laskuun

Kuntoutushakemusten määrä kääntyi vuonna 2024 laskuun edellisen vuoden nousun jälkeen. Hakemuksia tuli Varmaan 2 099, joka on 7,6 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Uusien kuntoutujien keski-ikä oli 48 vuotta. Suurin työkyvyttömyyden uhan muodostanut syy kuntoutusasiakkailla oli tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja toiseksi yleisin syy mielenterveyden häiriöt.

Jo pitkään korkealla tasolla ollut kuntoutuksen tuloksellisuus säilyi edelleen hyvällä tasolla vuonna 2024. Kuntoutusohjelmaan osallistuneista kuntoutujista 82 prosenttia palasi työmarkkinoille.

Valtaosa Varman asiantuntijapalveluiden kautta tarjotusta työkykyjohtamisen tuesta yritysasiakkaille kohdentui vuonna 2024 organisaatioihin, joissa on tunnistettavissa kohonneita tai korkeita työkyvyttömyysriskejä. Kohtaamisissa asiakkaidemme kanssa nousi esille mm. vaikea taloustilanne, etä/hybridityön ja eri-ikäisten johtaminen, teknologinen kehitys ja uudet osaamisvaateet, työvoiman saatavuus sekä mielenterveysongelmien lisääntyminen. Nämä kaikki heijastuivat myös työkykyjohtamiseen.

– Palveluillamme tuimme asiakkaitamme ennakoimaan työkykyhaasteita ja vahvistamaan esihenkilöiden arjen työkykyosaamista. Tiedolla johtamisen palvelumme auttoivat asiakkaitamme perustamaan toimenpiteensä tietoon ja saamaan parempaa vaikuttavuutta. Onnistuneen työkykyjohtamisen edellytyksenä on johdon vahva tuki, ja entistä useampi asiakkaamme onkin oivaltanut, että työkykyjohtamisen tulee olla osa yrityksen strategiaa, kertoo palvelujohtaja Oili Alatorvinen.

 

Uutinen
Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä jatkoi kasvua vuonna 2023: Varmaan tuli 5,4 prosenttia edellisvuotta enemmän hakemuksia
eläketurva, kuntoutus, työkykyjohtaminen 11.01.2024

Yhteystiedot medialle

Sanna Salminen

Palvelujohtaja

Kuntoutus, työkyvyttömyyseläkkeet

Jan Schugk

Ylilääkäri

Vakuutuslääketiede, kuntoutus, työkyvyttömyys

Oili Alatorvinen

Palvelujohtaja, Työkykypalvelut

Hanna Leskelä

Viestintäpäällikkö

Varman hallinto, työkyvyttömyysriskin hallinta, eläkepalvelut, vastuullisuus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä