Mielenterveyteen liittyvät haasteet ovat merkittävä työkyvyttömyyden syy. Varman vuonna 2024 myöntämissä uusissa työkyvyttömyyseläkkeissä mielenterveyden häiriöt olivat keskeisin työkyvyttömyyden syy osuuden ollessa 32,2 prosenttia. Naisilla osuus oli peräti 40,3 prosenttia, miehillä selvästi matalampi, 27,6 prosenttia. Kokonaisuudessaan mielenterveyteen liittyvät häiriöt olivat keskeisin syy työkyvyttömyydelle alle 45-vuotiailla.
Mielenterveyden ongelmista kärsivät työntekijät tarvitsevat tilanteeseensa sopivaa ja oikea-aikaista hoitoa. Työpaikoilla on tärkeää osata tunnistaa mielenterveyteen liittyviä haasteita sekä tehdä oikeansuuntaisia toimenpiteitä. Työhön osallistuminen tukee mielenterveyttä, kunhan työ on mitoitettu voimavaroihin nähden oikein. Tutkimusten mukaan työpaikan olosuhteilla on merkitystä siinä, miten mielenterveyden häiriöistä kärsivät työntekijät jatkavat työssä. Tällaisia tekijöitä ovat mm. työpaikalla saatu sosiaalinen tuki, työilmapiiri sekä koetut työhön liittyvät voimavara- ja kuormitustekijät.

– Strategiamme mukaisesti keskitymme vaikuttaviin työkykypalveluihin, ja keskeistä on, että asiantuntijoiltamme löytyy myös mielenterveyteen liittyvää osaamista heidän toteuttaessaan neuvontaa ja ohjausta asiakkaille, sanoo Pauli Forma.
Psykososiaalisen kuormituksen tunnistaminen ja toimenpiteiden suunnitteleminen kiinnostaa laajasti yrityksissä
Mielenterveyssyiden ollessa keskeinen syy työkykyongelmille Varma painottaa toiminnassaan vahvasti mielenterveyteen liittyviä työkykyjohtamisen palveluita ja työkaluja. Palvelut pohjaavat vankasti tutkimustoimintaan ja data-analytiikkaan.
– Meillä on erinomainen kyvykkyys tunnistaa mielenterveyteen liittyvää työkyvyttömyysriskiä datan sekä työkalujemme avulla. Strategiamme mukaisesti keskitymme vaikuttaviin työkykypalveluihin, ja keskeistä on, että asiantuntijoiltamme löytyy myös mielenterveyteen liittyvää osaamista heidän toteuttaessaan neuvontaa ja ohjausta asiakkaille, sanoo Varman työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma.
– Psykososiaalisen kuormituksen tunnistaminen sekä toimenpiteiden suunnitteleminen kiinnostaa laajasti yrityksissä. Tilastojen ja sairauslomalukujen synkistelystä on siirrytty positiivisella vireellä toimenpiteiden yhteiskehittämiseen, toteaa vuodesta 2022 Varmassa asiakastyötä tehnyt työkykyjohtamisen kehityspäällikkö, asiantuntijapsykologi Hanna Kieslich.
– Ilahduttavaa on tiedonhalun lisääntyminen mielenterveyteen liittyvistä työkykyriskeistä ja etenkin ratkaisuista. Myös ennaltaehkäisyn näkökulma on tiedostettu, ja tätä on tehty onnistuneesti niin yrityksen omaa dataa analysoiden kuin myös verkostoyhteistyössä, tähdentää Hanna Kieslich.

– Ilahduttavaa on tiedonhalun lisääntyminen mielenterveyteen liittyvistä työkykyriskeistä ja etenkin ratkaisuista, toteaa Hanna Kieslich.
Asiakastyön ohella mielenterveyteen liittyvä erityisosaaminen on tärkeää, kun Varmassa suunnitellaan toimintaa mielenterveyteen liittyen.
– Mielenterveyden häiriöt tulevat jatkossakin olemaan keskeinen työkyvyttömyyttä aiheuttava tekijä suomalaisessa työelämässä. Autamme asiakkaita mielenterveyssyistä aiheutuvan työkyvyttömyysriskin hallinnassa neuvoen ja ohjaten ja suunnittelemme tähän liittyviä vaikuttavia työkaluja, sisältöjä ja tilaisuuksia. Siksi olemme vankistamassa edelleen tiimimme osaamista mielenterveyteen liittyen, sanoo Pauli Forma.
Haemme asiantuntijapsykologia työkykyjohtamisen kehityspäällikön tehtävään
Mielenterveyden haasteet ovat merkittävä työkyvyttömyyden syy. Varmassa haluamme olla edelläkävijöiden joukossa ja tarjota asiakasyrityksillemme ratkaisuja tähän merkittävään työkykyisyyttä uhkaavaan ongelmaan. Haluatko olla mukana toteuttamassa ja kehittämässä palveluja, sisältöjä ja työkaluja yhdessä asiakkaidemme kanssa tämän viheliäisen haasteen ratkaisemiseksi?