Varma on tasa-arvoinen ja yhdenvertainen työpaikka, jossa ei hyväksytä syrjintää, kiusaamista eikä häirintää. Teemme työtä sen eteen, että olemme inklusiivinen ja monimuotoinen työpaikka. Erilaisuuden hyväksyminen lähtee siitä, että meillä jokainen saa olla oma itsensä.
Vastuullinen ote henkilöstöön ja työntekoon tarkoittavat meillä
- tavoitteiden ja odotusten selkeyttä,
- mahdollisuuksia kehittyä työssä ja kasvattaa osaamistaan,
- kilpailukykyisen sekä yhdenvertaisen palkkauksen ja palkitsemisen systemaattisuutta sekä läpinäkyviä periaatteita,
- jokaisen vastuuta työn sujuvuudesta ja työyhteisön ilmapiiristä sekä
- tuen tarjoamista työkyvyn ylläpitoon ja sen edellytyksistä huolehtimista.
Varman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä ohjaa kolme sitoumusta:
- Varmassa työntekijät ovat tasavertaisessa asemassa iästä, sukupuolesta tms. riippumatta.
- Varma on yhdenvertainen ja syrjimätön työpaikka.
- Varmassa edistämme monimuotoisuutta ja inkluusiota.
Varma on sitoutunut yritysvastuuverkosto FIBS ry:n monimuotoisuussitoumukseen, jossa lupaamme taata yhdenvertaiset mahdollisuudet, oikeudet ja kohtelun kaikille. Lupaamme myös jatkuvasti kehittää monimuotoisuutta tukevaa johtamista ja palvelukäytäntöjä organisaatiossamme.
Teemme kahden vuoden välein kyselyn, jossa kartoitamme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kokemuksia ja tilaa Varmassa. Tunnistetuille kehityskohteille kirjaamme tavoitteet ja toimenpiteet, joita seuraamme säännöllisesti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kehittävässä työryhmässä sekä yhteistoiminta- ja työsuojeluorganisaatioissa. Yhdessä henkilöstön kanssa tunnistettuihin painopisteisiin nojaava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma hyväksytään Varman johtoryhmässä.
Varmalaisten havaintoja ja kokemuksia epäasiallisesta kohtelusta, syrjinnästä tai häirinnästä kartoitetaan säännöllisesti eri kyselyjen yhteydessä. Epäasiallista kohtelua tai käytöstä ei sallita missään olosuhteissa. HR ja esihenkilöt puuttuvat jämäkästi kaikkiin tietoon tulleisiin tapauksiin. Ohjeet siitä, miten tulee toimia, jos kokee tai havaitsee epäasiallista kohtelua, ovat kaikkien saatavilla, ja lisäksi ne ovat osa kaikille varmalaisille pakollista ja säännöllisesti kerrattavaa verkkokoulutusta.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista seurataan säännöllisesti myös palkkauksessa ja palkitsemisessa lakisääteisen raportoinnin lisäksi esimerkiksi vuosittain tehtävässä markkinapalkkavertailussa. Paikallisesti sovitun palkkausjärjestelmän toimintaperiaatteet sekä niiden systemaattinen noudattaminen muokkaavat Varman palkkarakennetta pitkäjänteisesti entistä tasa-arvoisemmaksi ja yhdenvertaiseksi.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen kiinnitetään erityistä huomiota myös osaamisen kehittämisessä ja urakehityksessä mm. asiantuntijoiden johtamisvalmennuksessa ja Talent Management -prosessissa.
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus tarkoittavat meillä mm. erilaisten taustojen, osaamisten ja kykyjen huomioimista sekä erilaisuuden kunnioittamista. Uskomme, että kun voi olla töissä oma itsensä, pääsee paremmin hyödyntämään koko potentiaaliaan. Tavoitteemme on huomioida vähemmistöt työyhteisössämme ja lisätä organisaation monimuotoisuutta mm. avointen työpaikkojen kohdennetulla mainonnalla ja tarjoamalla tehostetusti työmahdollisuuksia vähemmistöjä edustaville. Rakennamme aktiivisesti moninaisuutta arvostavaa ja inklusiivista työkulttuuria, ja vahvistamme positiivista ja kannattelevaa keskustelukulttuuria, josta löytyy tilaa ja uskallusta erilaisten näkemysten esilletuomiseen.
Osa tasa-arvoista ja yhdenvertaista työkulttuuria ovat myös monipuoliset työajan joustot, jotka tuovat tehokkuutta ja mahdollisuuden vaikuttaa omaan arkeen esimerkiksi erilaisten perhetilanteiden yhteensovittamisessa työnteon kanssa. Liukuva työaika, laajat etätyömahdollisuudet ja erilaiset vapaat ovat joustavan työkulttuurin ytimessä. Työtä tehdään siellä, missä saadaan parhaiten tuloksia aikaan – etänä tai moderneissa toimitiloissamme. Käytäntöjä luodaan kokeillen ja kokemuksia keräten.