Kansainvälisten normien rikkominen voi tapahtua joko niin, että yksittäinen tapahtuma ylittää vakavuudeltaan kynnysarvon tai niin, että useampi erillinen, vakavuudeltaan pienempi tapahtuma kertoo toiminnan kokonaisvastuullisuuden puutteesta.
Varma luokittelee rikkomukset suorissa osake- ja joukkovelkakirjasijoituksissa sekä lainasijoituksissa kolmeen eri kategoriaan, jotka ovat
- musta lista eli sijoituskohteet, joihin ei sijoiteta
- vaikuttamisprosessissa olevat sijoituskohteet
- sijoituskohteet, jotka ovat tarkkailulistalla.
Eri kategorioiden kohdalla käytössä on erilaisia vaikuttamisen tapoja. Vakavimman kategorian rikkomukset sijoituskohteissa viedään automaattiselle ns. mustalle listalle. Jos sijoituskohde päätyy mustalle listalle eikä rikkomuksen korjaamisessa tapahdu riittävästi edistystä, sijoituksesta irtaudutaan viimeistään 18 kuukauden kuluessa tai markkinatilanne huomioiden.
Toiseksi vakavimman kategorian rikkomukset otetaan mukaan Varman omaan vaikuttamisprosessiin. Vaikuttamisprosessissa olevaan sijoituskohteeseen ei ole mahdollista tehdä lisäsijoituksia ilman sijoitustoimikunnan päätöstä. Vaikuttamisprosessille määritellään tavoitteet ja aikataulu ja prosessin etenemistä seurataan.
Kolmannen kategorian rikkomukset päätyvät tarkkailulistalle. Näihin sijoituskohteisiin ollaan yhteydessä pääsääntöisesti palveluntarjoajan kautta. Palveluntarjoaja käy dialogia yrityksen kanssa, ja vaikuttamisprosessissa yrityksellä on oikeus tietää nimemme. Rikkomusten ja tilanteen korjaamisen etenemistä seurataan säännöllisesti.
Varma edellyttää myös rahastosijoituksissa lakien ja kansainvälisten sopimusten noudattamista rahastoissa olevilta yrityksiltä. Mahdollisten rikkomusten tapahtuessa rahaston hallinnointiyhtiö on yhteydessä Varmaan ja aloittaa rikkomuksen selvitysprosessin. Vakavissa rikkomuksissa rahasto käy läpi eskalaatioprosessin, jonka tavoitteena on rikkomuksen korjaaminen hallinnointiyhtiön vaikutuksesta. Rahastosijoituksissa hallinnointiyhtiö vastaa salkun sijoitusten vastuullisuuden seurannasta.
Indeksisijoituksissa Varma pyrkii ensisijaisesti valitsemaan sijoituksia, joissa vakavia rikkomuksia tehneet yhtiöt ovat valmiiksi poissuljettu. Indeksisijoituksissa vaikuttaminen tapahtuu sijoitusyhtiön toimesta. Koska Varmalla ei ole suoraa omistusta indeksissä oleviin yhtiöihin, suora vaikuttaminen ei ole mahdollista mutta Varma vaikuttaa indeksissä oleviin yhtiöihin yhteistyöaloitteiden kautta.
Rikkomusten etenemisen seurannassa merkittävää Varman kannalta on, että sijoituskohteessa tilanteen korjaaminen etenee toivottuun suuntaan.