Varma on jatkanut omaa biodiversiteettityötään laatimalla toiminnalleen biodiversiteetin tiekartan, jonka tarkoituksena on luoda raamit sijoittamisen vastuullisuusvaatimuksille, -linjauksille ja -tavoitteille, jotka ehkäisevät luonnon monimuotoisuuden häviämistä.
Aloitimme biodiversiteettityömme vuonna 2020 tekemällä sijoitussalkussamme alustavan selvityksen luonnon monimuotoisuudesta. Tarkastelumme kohdistui metsäteollisuuden yrityksiin, sillä niillä on suorin yhteys maankäyttöön. Selvityksessämme ilmeni, että kaikki metsäteollisuuden yhtiöt, joissa Varmalla oli osakesijoituksia, olivat huomioineet luonnon monimuotoisuuden vastuullisuuslinjauksissaan. Lisäksi selvityksessä havaittiin, että sijoittajan näkökulmasta biodiversiteetin mittareista puuttuu vielä yhteismitallisuus. Jatkoimme työtä vuonna 2021 selvittämällä, millaisia riskejä biodiversiteetin väheneminen muodostaa sijoittajan näkökulmasta eri toimialoille muun muassa luontokadon, maankäytön muutosten ja lajien uhanalaisuuden seurauksena. Lisäksi tarkastelimme, millaisilla toimilla yritykset voisivat vähentää luontokatoa.
Biodiversiteetistä puhuttaessa sijoittajan on tärkeä huomioida kaksinkertainen olennaisuus, jolla tarkoitetaan sekä sijoituskohteen vaikutuksia biodiversiteettiin että sijoituskohteeseen itseensä vaikuttavia kestävyysriskejä. Näin sijoittajaa voi ymmärtää, miten luontokato aiheuttaa sijoituskohteille taloudellisia riskejä. Ensiksi tulee ymmärtää sijoituskohteiden suhde luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin. Tätä varten olemme luoneet tiekartan, jossa tarkastelemme sijoitustemme riippuvuuksia ja vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) määrittelee riippuvuudet sellaisiksi ekosysteemipalveluiksi, joihin yritys nojaa liiketoimintaprosesseissaan. TNFD:n mukaan vaikutuksilla tarkoitetaan yrityksen positiivisia tai negatiivisia vaikutuksia luontoon. Riskien arviointi on tärkeää, jotta voimme tunnistaa ne mahdolliset riskit, jotka voivat vaikuttaa sijoitustemme tuotto-odotuksiin. Riippuvuuksien arvioinnissa arvioimme sijoituskohteidemme riippuvuutta luonnon monimuotoisuudesta. Mitä riippuvaisempi sijoituskohde on luonnon monimuotoisuudesta, sitä suuremmille riskeille se altistuu monimuotoisuuden vähenemisen vuoksi. Vastaavasti, mitä suuremmat vaikutukset sijoituskohteen toiminnalla on luonnon monimuotoisuuteen, sitä tärkeämpää on, että kohteella on politiikka oman toimintansa negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi. Olemme kartoittaneet sijoitussalkkumme toimialavaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Jatkossa tarkoituksenamme on keskittyä yleisten toimialavaikutusten sijaan yksittäisten yritysten vaikutuksiin luonnon monimuotoisuuteen eri omaisuuslajeissa.
Haluamme tehdä systemaattista arviointia omien sijoitustemme riskeistä ja vaikutuksista suhteessa luontokatoon. Biodiversiteetin tiekarttamme koskee koko sijoitussalkkua.