Teknologinen kehitys, robotiikka ja digitalisaatio ovat tuoneet työpaikoille monenlaisia keinoja työn fyysisten kuormitustekijöiden hallintaan. Monet fyysisesti kuormittavat manuaaliset työtehtävät ovat jääneet kokonaan historiaan, ja uudenlaisten apuvälineiden ja työkalujen ansiosta työn fyysinen kuormitus on keventynyt useissa ammateissa.
Toisaalta muuttuva työelämä on tuonut mukanaan uudenlaisia fyysisiä ja psykososiaalisia kuormitustekijöitä. Työn digitalisoituminen vaatii uuden oppimista ja osaamisen puutteet voivat aiheuttaa etenkin psykososiaalista kuormitusta.
Lue lisää: Osaamisen kehittäminen on voimavara työn murroksessa
Lisäksi yhä useammassa työssä iso osa työajasta vietetään tietokoneen äärellä. Istumatyö tai tietokoneen äärellä paikoillaan seisten tehtävä työ aiheuttavat keholle staattista kuormitusta, jota voidaan hallita muun muassa hyvällä työergonomialla ja työtä tauottamalla.
Lue lisää: Onko teollisuuden tuotantotyö muuttumassa asiantuntijatyöksi?
Työn fyysiset kuormitustekijät eri toimialoilla
Eri toimialoilla korostuvat osin erilaiset fyysiset kuormitustekijät, mutta yhteneväisyyttäkin löytyy.
Sosiaali- ja terveysalalla sekä teollisuudessa yleisimpiä fyysistä kuormitusta aiheuttavia tekijöitä ovat hankalat työasennot sekä käsin tehtävät nostot ja siirrot. Palvelualalla ja rakennusalalla fyysiset kuormitustekijät ovat edellä mainittujen kanssa samankaltaisia, mutta erityisesti seisomatyön aiheuttama kuormitus korostuu.
Kuljetusalalla fyysistä kuormitusta aiheuttavat erityisesti pitkä, yhtäjaksoinen istuminen, lastaus- ja purkutöissä tehtävät raskaat nostot sekä pitkät työvuorot. Tietotyössä työn kuormitus on useammin psykososiaalista kuin fyysistä, mutta istuminen ja yksipuoliset, staattiset työasennot aiheuttavat myös fyysistä rasitusta.
Voit lukea työn fyysisistä kuormitustekijöistä eri aloilla tutustumalla tekemiimme työkykyraportteihin.