Työeläkevakuuttamisen ja työkykyjohtamisen sanasto

Mitä tarkoittaa YEL-työtulo? Mikä on IPS-malli? Kokosimme yhteen toimialan keskeisintä sanastoa helpottamaan suunnistamista työeläkevakuuttamisen ja työkykyjohtamisen maailmassa.

A

Aktiivinen työkykyjohtaminen

Aktiivinen työkykyjohtaminen tarkoittaa aktiivista työkyvyn ylläpitoa työsuhteen kaikkien vaiheiden aikana, kuten työsuhteen alkaessa, työuran keskellä sekä sen päättyessä. Itse työkykyjohtamisella tarkoitetaan työssä onnistumisen mahdollisuuksien lisäämistä ja toimintatapojen kehittämistä, jotta yksilöiden työkyky säilyy hyvänä eikä vaarannu työn muutoksessa.

Lue lisää työkykyjohtamisesta

Ammatillinen kuntoutus

Ammatillisen kuntoutuksen päämääränä on paluu työelämään ja terveydentilaan sopivaan työhön. Ammatillinen kuntoutus tukee työssä jatkamista työkyvyn heikennyttyä, sairauden jälkeen tai siitä huolimatta, jotta työntekijä voi jatkaa työelämässä vanhuuseläkeikään saakka.

Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta

Asiakashyvitys

Asiakashyvitys on työeläkeyhtiön jokavuotinen alennus asiakkaiden vakuutusmaksuihin. TyEL-vakuutuksen ottaneet asiakkaat saavat osan maksamistaan eläkemaksuista takaisin seuraavana vuonna asiakashyvityksenä eli maksualennuksena. Asiakashyvityksinä jaettava euromäärä perustuu vuodesta 2023 alkaen työeläkeyhtiön vakavaraisuuteen.

Lue lisää asiakashyvityksistä

E

Eettinen kuormitus

Eettistä kuormitusta syntyy, kun työntekijän henkilökohtaiset arvot ovat ristiriidassa toimintaympäristön kanssa. Eettisellä kuormituksella tarkoitetaan myös työn arvojen ja mahdollisuuksien välistä ristiriitaa.

Lue lisää eettisestä kuormituksesta

Eläke

Eläke on säännöllinen tulo, jota maksetaan henkilölle tai hänen perheelleen työuran jälkeen. Eläke voi olla työansioista kertyvä työeläke tai kansaneläke.

Lue lisää eläkkeestä

Eläkeikä

Eläkeikä kertoo, milloin voi jäädä eläkkeelle. Se määritellään syntymävuoden perusteella ja jokaiselle ikäluokalle määritetään alin eläkeikä. Tällöin ei kuitenkaan tarvitse jäädä eläkkeelle, mikäli työssä haluaa jatkaa pidempään.

Selvitä oma eläkeikäsi helposti eläkelaskurilla

Eläkekertymä

Eläkekertymällä tarkoitetaan työeläkkeen määrää, joka kertyy työvuosien ja -ansioiden perusteella. Eläkekertymää voidaan kutsua myös eläkekarttumaksi.

Seuraa oman työeläkkesi kertymistä työeläkeotteelta

Eläkeoikeus

Työeläke perustuu työuran aikana saatuihin ansioihin. Näin ollen eläkeoikeus eli oikeus työeläkkeeseen syntyy tehdystä ansiotyöstä.

Lue lisää eläkeoikeudesta

F

Fyysinen kuormitus

Fyysinen kuormitus on tuki- ja liikuntaelimistöön sekä hengitys- ja verenkiertoelimistöön kohdistuvaa kuormitusta. Työn fyysiset kuormitustekijät voivat liittyä esimerkiksi työliikkeisiin ja -asentoihin sekä työympäristöön.

Lue lisää fyysisestä kuormituksesta

I

Indeksit ja indeksikorotus

Kun rahan arvo muuttuu, se huomioidaan niin työeläkkeen laskennassa kuin maksussa olevissa työeläkkeissä. Työeläkkeiden indeksikorotuksilla huolehditaan, että työeläkkeiden ostovoima säilyy niin nykyisillä kuin tulevilla eläkeläisillä. Työeläkejärjestelmässä käytetään palkkakerrointa ja työeläkeindeksiä, jotka sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vuosittain.

Lue lisää työeläkeiden indekseistä

IPS-malli eli yksilöllinen työssävalmennus

IPS-mallilla tarkoitetaan työssävalmennuksen mallia, joka on keino tukea osatyökykyisten työllistymistä ja työhön paluuta. Tavoitteena mallissa on tukea kuntoutujaa työn saamisessa ja työelämään kiinnittymisessä niin, että työstä muodostuu keskeinen osa kuntoutumisvaihetta.

Lue lisää IPS-mallista

K

Kevytyrittäjä

Kevytyrittäjä on itsensä työllistävä henkilö, joka hinnoittelee oman työnsä ja hankkii omat asiakkaansa, mutta hoitaa laskutuksensa kumppanin, esimerkiksi laskutuspalveluyrityksen kautta. Kevytyrittäjä vakuutetaan yleensä YEL:n mukaan.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kognitiivinen kuormitus

Kognitiivinen kuormitus on työtehtävien seurauksena syntyvää henkistä rasitusta. Kuormitus muodostuu riskitekijöistä, jotka lisäävät työn aivokuormaa. Kognitiivinen kuormitus on sellaista henkistä rasitusta, joka vaikeuttaa aivotyötehtävien hoitamista. Kognitiivinen kuormitus voi myös johtaa fyysiseen kuormittumiseen.

Lue lisää kognitiivisesta kuormituksesta

Kuntoutustuki

Kuntoutustuella tarkoitetaan määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä, jota voi hakea, mikäli sairauden aiheuttama työkyvyttömyys jatkuu myös sairauspäivärahaoikeuden päättymisen jälkeen, mutta työhön paluun arvioidaan olevan mahdollista kuntoutuksen kautta.

Lue lisää kuntoutustuesta

L

Lakisääteinen eläketurva

Lakisääteinen eläketurva koostuu työeläkkeestä ja kansaneläkkeestä. Ansiotyön perusteella kertynyt työeläke on ensisijainen eläke, jota kansaneläke täydentää, jos työeläkkeen suuruus on pieni tai sitä ei ole kertynyt lainkaan. Siihen kuuluu takuueläke, joka mahdollistaa vähimmäiseläkkeen, mikäli kansaneläke ja muut eläkkeet eivät siihen riitä. Se mahdollistaa myös perhe-eläkkeen leskelle ja lapsille, jos perheen puoliso tai huoltaja menehtyy.

Lue artikkeli: Työeläke – mikä se on, mistä sitä kertyy ja miten tiedän, paljonko sitä saan?

O

Osakuntoutustuki

Osakuntoutustukea voidaan myöntää ihmiselle, mikäli hän pystyy sairaudesta huolimatta työskentelemään osa-aikaisesti. Osakuntoutustuki voidaan myöntää osatyökyvyttömyyseläkkeen tavoin, mutta määräaikaisesti, kun työkyvyttömyys on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan.

Lue lisää osakuntoutustuesta

Osatyökykyisyys

Osatyökykyisyys määritellään tilanteeksi, jossa henkilöllä on käytössään vain osa työkyvystään ja halu käyttää tätä kykyä. Osatyökykyisyyttä on monenlaista ja se on hyvin yksilöllistä sekä sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön ja työn vaatimuksiin. Osatyökykyisyyden ajalle voi hakea osatyökyvyttömyyseläkettä.

Lue blogiteksti: Osatyökykyisyys - mitä se on?

Osatyökyvyttömyyseläke

Työntekijä voi hakea osatyökyvyttömyyseläkettä, jos työkyvyttömyyden arvioidaan kestävän yhtäjaksoisesti yli vuoden ajan ja hänellä on työkykyä jäljellä osa-aikaiseen työhön.

Lue lisää osatyökyvyttömyyseläkkeestä

P

Palkkakerroin

Kun henkilö jää eläkkeelle, työuran aikaiset palkat ja työtulot tarkistetaan palkkakertoimella eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa palkansaajien ansiotason muutos painaa 80 prosenttia ja kuluttajahintojen muutos 20 prosenttia. Myös yrittäjien YEL-vakuutuksen työtuloa korotetaan vuosittain palkkakertoimella.

Lue lisää palkkakertoimesta

Perhe-eläke

Perhe-eläkkeellä tarkoitetaan eläkettä, joka myönnetään turvaamaan lesken ja lasten toimeentuloa, mikäli puoliso tai huoltaja kuolee.

Lue lisää perhe-eläkkeestä

Psykososiaalinen kuormitus

Psykologiset kuormitustekijät työssä voivat liittyä esimerkiksi työn sisältöön, organisointiin, johtamiseen ja työyhteisön sosiaalisiin suhteisiin. Työpaikalla on tärkeä tunnistaa työn haitalliset psykososiaaliset kuormitustekijät ja löytää yhdessä keinoja niiden hallintaan.

Lue lisää psykososiaalisista kuormitustekijöistä

S

Sopimustyönantaja

Sopimustyönantaja on työnantaja, jolla on TyEL-vakuutussopimus työeläkeyhtiön kanssa. Sopimustyönantajalle TyEL-maksu on edullisempi kuin tilapäiselle työnantajalle ja vakuutusmaksuista saa alennusta asiakashyvityksinä, joten vakuutussopimuksen tekeminen kannattaa. Sopimustyönantaja saa käyttöönsä myös sähköisen asiointipalvelun Varma Asioinnin. Sopimustyönantaja ilmoittaa kaikki työntekijänsä sopimusvakuutukseen, mukaan lukien määräaikaiset työsuhteet.

Lue lisää sopimustyönantajasta

T

Tilapäinen työnantaja

Jos työntekijöiden kuuden kuukauden palkkasumma on alle voimassa olevan ansiorajan eikä palveluksessa ole työntekijöitä pysyvässä työsuhteessa, sinun ei tarvitse ottaa TyEL-vakuutusta vaan voit toimia tilapäisenä työnantajana. Tilapäisenä työnantaja voit järjestää työntekijän eläketurvan tekemättä työeläkevakuutussopimusta. Työntekijöiden palkat ilmoitetaan kuitenkin tulorekisteriin ja niistä maksetaan TyEL-maksu.

Lue lisää tilapäisenä työnantajana toimimisesta

Tavoite-eläkeikä

Tavoite-eläkeiäksi kutsutaan ikää, jolloin elinaikakertoimen leikkaus eläkkeen määrään on suunnilleen yhtä suuri kuin lykkäyskorotuksen siihen tuoma korotus.

Selvitä eläkeikäsi eläkelaskurilla

Työeläke

Työeläkkeen tavoitteena on säilyttää työuran aikana saavutettu kohtuullinen tulotaso myös eläkeaikana. Työeläke kertyy tehdystä työstä ja ansiotuloista. Nykyisen lain mukaan työeläkettä kertyy ansiotyöstä 17 vuoden iästä alkaen ja yrittäjätoiminnasta 18 vuoden iästä alkaen.

Lue lisää työeläkkeestä

Työeläkeindeksi

Eläkkeellä ollessa työeläkeindeksi suojaa eläkettä inflaatiota vastaan. Eläkkeen määrä tarkistetaan joka tammikuussa työeläkeindeksillä. Työeläkeindeksistä kuluttajahintojen muutos muodostaa 80 prosenttia ja ansiotason muutos 20 prosenttia.

Lue lisää työeläkeindeksistä

Työeläkelait

Työeläkelait määrittelevät työeläketurvan sisällön. Yksityisten alojen työeläkelakeihin lukeutuvat työntekijän eläkelaki TyEL, yrittäjän eläkelaki YEL, maatalousyrittäjän eläkelaki MYEL sekä merimieseläkelaki MEL. Julkisia aloja koskee oma työeläkelaki JuEL.

Lue lisää työeläkelaista Eläketurvakeskuksen sivuilta

Työeläkemaksu

Työnantajien ja työntekijöiden sekä yrittäjien maksamia työeläkemaksuja eli TyEL- ja YEL-maksuja käytetään rahoittamaan suomalaisten työeläkkeitä. Työeläkemaksua peritään suhteessa työntekijöille maksettaviin palkkoihin. Eri alojen työeläkemaksujen suuruus ja määräytymisperusteet vaihtelevat eri eläkelakien mukaan. Yrittäjän eläkevakuutusmaksu perustuu yrittäjän vuotuiseen työtuloon.

Työeläkeote

Työeläkeote kertoo, mistä työsuhteista, yrittäjyydestä ja etuuksista sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka paljon.

Lue lisää työeläkeotteesta

Työeläkevakuutusyhtiö

Työeläkevakuutusyhtiöt hoitavat pääasiassa yksityisten alojen työntekijöiden ja yrittäjien lakisääteistä työeläketurvaa.

Lue lisää työeläkevakuutusyhtiöistä Eläketurvakeskuksen sivuilta

TyEL

TyEL:n eli työntekijän eläkelain mukaan vakuutetaan kaikki yksityisen sektorin työntekijät. Yksityisen työnantajan velvollisuus on vakuuttaa TyEL:in mukaan kaikki 17–67-vuotiaat työntekijät, joiden ansiot ylittävät vakuuttamisvelvollisuuden alarajan. Koska vakuuttamisen alaraja on matala, eläketurva kattaa käytännössä kaiken ansiotyöskentelyn.

Lue lisää TyEL-vakuutuksesta

Työkyky

Työkyky on ihmisen kykyä tehdä työtä ja onnistua myös muuttuvissa tilanteissa. Jotta työkyky säilyy hyvänä, edellyttää se, että yksilön voimavarat ja työ ovat tasapainossa. Työkyky on syklistä eli se vaihtelee. Tulevaisuuden työkyky rakennetaan yhdessä!

Lue blogiteksti: Tulevaisuuden työkyky rakennetaan yhdessä

Työkykyjohtaminen

Työkykyjohtaminen on tavoitteellista ja suunnitelmallista päivittäistä työtä, joka edistää henkilöstön työkykyä. Työkykyjohtaminen sisältää työkyvyttömyysriskien tunnistamista, niiden ennaltaehkäisyä sekä niiden hallintaa erilaisin toimenpitein. Työkykyjohtamisessa on keskeistä johdon sitoutuneisuus, henkilöstön aktiivinen osallistuminen sekä sujuva yhteistyö.

Lue lisää työkykyjohtamisesta

Työkykyriski ja työkyvyttömyysriski

Työkykyriski kuvaa tilannetta, jossa erilaiset oireet ja sairaudet hankaloittavat arjen sujumista ja työn tekemistä. Pitkittyessään työkykyriskit voivat aiheuttaa työkyvyttömyyden uhkaa sekä riskin joutua työkyvyttömyyseläkkeelle. Työkyvyttömyysriski kuvaa tilannetta, jossa työntekijällä on riski joutua työntekijän eläkelain (TyEL) mukaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle, mistä aiheutuu kustannuksia yritykselle ja työeläkeyhtiölle.

Lue blogiteksti: Työkyvyttömyysriskejä ei voi hallita ellei tunnista työkykyriskejä ja etsi niiden juurisyitä

Työkokeilu

Työkokeilu tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö siirtyy uuteen työhön tai mukautettuun rooliin, jossa työntekoa rajoittavat tekijät on huomioitu. Työkokeilu on yksi ammatillisen kuntoutuksen keino, jolla edistetään työkyvyn palautumista ja ehkäistään sairauspoissaolon pitkittymistä. Työkokeilu voidaan toteuttaa nykyisellä tai uudella työnantajalla.

Lue lisää kuntoutusvaihtoehdoista

Työkyvyn varmistaminen

Työkyvyn varmistaminen tarkoittaa sitä, että työpaikoilla pidetään huoli ihmisten kyvystä työskennellä mahdollisimman hyvin huomioimalla kunkin yksilön työkyky. Yksilön työkyvyn huomioiminen mahdollistaa työkyvyn ylläpitämisen ja ehkäisee työkyvyn heikkenemistä. Työkykyjohtaminen tähtää työkyvyn varmistamiseen.

Lue lisää työkykyjohtamisesta

Työkyvyttömyys

Työkyvyttömyydellä tarkoitetaan henkilön sairauden, vian tai vamman vuoksi heikentynyttä työkykyä, jonka vuoksi hänen on haastavaa palata työelämään. Työkyvyttömyys voi olla myös osittaista tai tilapäistä ja se voi olla perusteena esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeen hakemiselle.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä

Työkyvyttömyyseläke

Työkyvyttömyyseläke on tuki, joka turvaa työntekijän toimeentulon pitkäaikaisen sairauden aikana silloin, kun hän ei pysty palaamaan työelämään esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen avulla. Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää määräajaksi myönnettävänä kuntoutustukena tai toistaiseksi myönnettävänä työkyvyttömyyseläkkeenä.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä

Työn kuormitus

Työn kuormituksella tarkoitetaan työhön liittyviä tekijöitä, jotka aiheuttavat ihmiselle kuormitusta. Työ voi aiheuttaa esimerkiksi fyysistä, psykososiaalista, kognitiivista tai eettistä kuormitusta. Pitkittyessään liiallinen kuormitus voi heikentää työkykyä ja uhata työntekijän terveyttä.

Lue lisää työn kuormitustekijöistä

Työn muokkaus

Työn muokkauksella tarkoitetaan työn mukauttamista siten, että työtehtävät soveltuvat työntekijälle ja mahdollistavat työssä jatkamisen terveydellistä tai muista rajoitteista huolimatta. Työn muokkaus voi tarkoittaa työntekijän itsensä tekemiä pieniä muutoksia, työnantajan tuella tehtäviä muutoksia tai muutokset voivat liittyä esimerkiksi kuntoutustoimenpiteisiin. Työpaikalla työn muokkaus voi tarkoittaa esimerkiksi muutoksia työaikajärjestelyissä, työtehtävien rajaamista, töiden uudelleen organisointia tai erilaisten työn tekemistä tukevien apuvälineiden käyttöä.

Lue lisää työn muokkauksesta

Työn sujuvuus

Työn sujuvuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa työlle asetetut tavoitteet on mahdollista tavoittaa. Työn sujuvuutta edesauttaa kokonaisvaltainen työmäärän ja aikataulun suunnittelu tuottavuuden, turvallisuuden ja tavoitteellisuuden näkökulmista. Työn sujuvuus on yksi työkykyjohtamisen tavoitteista.

Lue lisää: Tutkittua tietoa ja keinoja työkykyjohtamiseen pienyrityksissä

Työntekijän työeläkevakuutusmaksu

Työntekijän työeläkevakuutusmaksu on työntekijän osuus työeläkevakuutus- eli TyEL-maksusta, joka pidätetään suoraan työntekijän palkasta.

Lue lisää TyEL-maksusta

Työpaikkakuntoutus

Työpaikkakuntoutuksella tarkoitetaan työpaikalla tapahtuvaa kuntoutusta, esimerkiksi työkokeilua tai työhönvalmennusta, jonka tavoitteena on työssä jatkaminen ja työntekijän työkyvylle sopivan työn löytäminen.

Lue lisää kuntoutusvaihtoehdoista

V

Vakuuttamisvelvollisuus

YEL-vakuutus tarvitaan silloin, kun työskentelee yrittäjänä. Vakuutus alkaa siitä päivästä, jolloin yrittäjä aloittaa työskentelyn yrityksessä siinä laajuudessa, että vakuuttamisvelvollisuus täyttyy eli työtulo ylittää keskimäärin 715 euroa kuukaudessa. Työnantajalla puolestaan on lakiin perustuva velvollisuus järjestää palveluksessaan olevien henkilöiden eläketurva TyEL-vakuutuksella.

Lue lisää YEL-velvollisuudesta

Lue, milloin työnantajan tulee ottaa TyEL-vakuutus työntekijälleen

Vanhuuseläke

Työeläkkeen vanhuuseläkettä voi hakea oman alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen. Eläkkeen saaminen edellyttää työsuhteen päättämistä. Yrittäjä voi jatkaa toimintaansa eläkeaikana, mutta YEL-vakuutus päättyy eläkkeeseen.

Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Varhainen tukeminen

Varhaisella tuella tarkoitetaan toimenpiteitä, joiden tavoitteena on varmistaa, että työ sujuu ja työn sujumista haittaaviin tekijöihin tartutaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sujumista voivat haitata esimerkiksi puutteet osaamisessa, epäselvät tavoitteet, ristiriidat työyhteisössä tai muutos terveydentilassa. Varhaisella tuella estetään ongelmien syveneminen ja pitkittyminen, jotka voivat johtaa työkyvyn heikkenemiseen tai jopa työkyvyttömyyteen.

Lue artikkeli: Varhainen tuki ehkäisee uupumista

Y

YEL

YEL tarkoittaa yrittäjän eläkelakia. YEL velvoittaa yrittäjän hankkimaan YEL-vakuutuksen.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta

YEL-maksu

YEL-maksu eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu perustuu yrittäjän vuotuiseen työtuloon. YEL-vakuutusmaksun suuruuteen vaikuttaa myös yrittäjän ikä. Voit YEL-maksun määrää arvioida kätevästi YEL-laskurilla.

Lue lisää YEL-maksusta

YEL-vakuutus

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka kerryttää yrittäjälle eläkettä ja johon pohjautuu myös yrittäjän muu sosiaaliturva, kuten sairauspäiväraha ja työttömyysturva. Yrittäjän täytyy ottaa YEL-vakuutus, jos YEL-vakuuttamisvelvollisuuden ehdot täyttyvät. Yrittäjä vastaa itse oman eläkevakuutuksensa järjestämisestä. YEL-vakuutus on otettava kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta

Yrittäjän työtulo

Yrittäjän YEL-vakuutuksen työtulo on arvio yrittäjän työpanoksen rahallisesta arvosta. Yrittäjän työtulon tulee vastata vuosipalkkaa, joka pitäisi maksaa samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin yrittäjä itse on. Työeläkeyhtiö vahvistaa työtulon, jonka perusteella YEL-maksut ja eläkekertymä määräytyvät. Yrittäjän työtulo on myös yrittäjän sosiaaliturvan perusta eli esimerkiksi sairauspäiväraha määräytyy työtulon mukaan.

Lue lisää YEL-työtulosta