Tilapäinen työnantaja
Jos työntekijöiden kuuden kuukauden palkkasumma on alle voimassa olevan ansiorajan eikä palveluksessa ole työntekijöitä pysyvässä työsuhteessa, sinun ei tarvitse ottaa TyEL-vakuutusta vaan voit toimia tilapäisenä työnantajana. Tilapäisenä työnantaja voit järjestää työntekijän eläketurvan tekemättä työeläkevakuutussopimusta. Työntekijöiden palkat ilmoitetaan kuitenkin tulorekisteriin ja niistä maksetaan TyEL-maksu.
Lue lisää tilapäisenä työnantajana toimimisesta
Tavoite-eläkeikä
Tavoite-eläkeiäksi kutsutaan ikää, jolloin elinaikakertoimen leikkaus eläkkeen määrään on suunnilleen yhtä suuri kuin lykkäyskorotuksen siihen tuoma korotus.
Selvitä eläkeikäsi eläkelaskurilla
Työeläke
Työeläkkeen tavoitteena on säilyttää työuran aikana saavutettu kohtuullinen tulotaso myös eläkeaikana. Työeläke kertyy tehdystä työstä ja ansiotuloista. Nykyisen lain mukaan työeläkettä kertyy ansiotyöstä 17 vuoden iästä alkaen ja yrittäjätoiminnasta 18 vuoden iästä alkaen.
Lue lisää työeläkkeestä
Työeläkeindeksi
Eläkkeellä ollessa työeläkeindeksi suojaa eläkettä inflaatiota vastaan. Eläkkeen määrä tarkistetaan joka tammikuussa työeläkeindeksillä. Työeläkeindeksistä kuluttajahintojen muutos muodostaa 80 prosenttia ja ansiotason muutos 20 prosenttia.
Lue lisää työeläkeindeksistä
Työeläkelait
Työeläkelait määrittelevät työeläketurvan sisällön. Yksityisten alojen työeläkelakeihin lukeutuvat työntekijän eläkelaki TyEL, yrittäjän eläkelaki YEL, maatalousyrittäjän eläkelaki MYEL sekä merimieseläkelaki MEL. Julkisia aloja koskee oma työeläkelaki JuEL.
Lue lisää työeläkelaista Eläketurvakeskuksen sivuilta
Työeläkemaksu
Työnantajien ja työntekijöiden sekä yrittäjien maksamia työeläkemaksuja eli TyEL- ja YEL-maksuja käytetään rahoittamaan suomalaisten työeläkkeitä. Työeläkemaksua peritään suhteessa työntekijöille maksettaviin palkkoihin. Eri alojen työeläkemaksujen suuruus ja määräytymisperusteet vaihtelevat eri eläkelakien mukaan. Yrittäjän eläkevakuutusmaksu perustuu yrittäjän vuotuiseen työtuloon.
Työeläkeote
Työeläkeote kertoo, mistä työsuhteista, yrittäjyydestä ja etuuksista sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka paljon.
Lue lisää työeläkeotteesta
Työeläkevakuutusyhtiö
Työeläkevakuutusyhtiöt hoitavat pääasiassa yksityisten alojen työntekijöiden ja yrittäjien lakisääteistä työeläketurvaa.
Lue lisää työeläkevakuutusyhtiöistä Eläketurvakeskuksen sivuilta
TyEL
TyEL:n eli työntekijän eläkelain mukaan vakuutetaan kaikki yksityisen sektorin työntekijät. Yksityisen työnantajan velvollisuus on vakuuttaa TyEL:in mukaan kaikki 17–67-vuotiaat työntekijät, joiden ansiot ylittävät vakuuttamisvelvollisuuden alarajan. Koska vakuuttamisen alaraja on matala, eläketurva kattaa käytännössä kaiken ansiotyöskentelyn.
Lue lisää TyEL-vakuutuksesta
Työkyky
Työkyky on ihmisen kykyä tehdä työtä ja onnistua myös muuttuvissa tilanteissa. Jotta työkyky säilyy hyvänä, edellyttää se, että yksilön voimavarat ja työ ovat tasapainossa. Työkyky on syklistä eli se vaihtelee. Tulevaisuuden työkyky rakennetaan yhdessä!
Lue blogiteksti: Tulevaisuuden työkyky rakennetaan yhdessä
Työkykyjohtaminen
Työkykyjohtaminen on tavoitteellista ja suunnitelmallista päivittäistä työtä, joka edistää henkilöstön työkykyä. Työkykyjohtaminen sisältää työkyvyttömyysriskien tunnistamista, niiden ennaltaehkäisyä sekä niiden hallintaa erilaisin toimenpitein. Työkykyjohtamisessa on keskeistä johdon sitoutuneisuus, henkilöstön aktiivinen osallistuminen sekä sujuva yhteistyö.
Lue lisää työkykyjohtamisesta
Työkykyriski ja työkyvyttömyysriski
Työkykyriski kuvaa tilannetta, jossa erilaiset oireet ja sairaudet hankaloittavat arjen sujumista ja työn tekemistä. Pitkittyessään työkykyriskit voivat aiheuttaa työkyvyttömyyden uhkaa sekä riskin joutua työkyvyttömyyseläkkeelle. Työkyvyttömyysriski kuvaa tilannetta, jossa työntekijällä on riski joutua työntekijän eläkelain (TyEL) mukaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle, mistä aiheutuu kustannuksia yritykselle ja työeläkeyhtiölle.
Lue blogiteksti: Työkyvyttömyysriskejä ei voi hallita ellei tunnista työkykyriskejä ja etsi niiden juurisyitä
Työkokeilu
Työkokeilu tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö siirtyy uuteen työhön tai mukautettuun rooliin, jossa työntekoa rajoittavat tekijät on huomioitu. Työkokeilu on yksi ammatillisen kuntoutuksen keino, jolla edistetään työkyvyn palautumista ja ehkäistään sairauspoissaolon pitkittymistä. Työkokeilu voidaan toteuttaa nykyisellä tai uudella työnantajalla.
Lue lisää kuntoutusvaihtoehdoista
Työkyvyn varmistaminen
Työkyvyn varmistaminen tarkoittaa sitä, että työpaikoilla pidetään huoli ihmisten kyvystä työskennellä mahdollisimman hyvin huomioimalla kunkin yksilön työkyky. Yksilön työkyvyn huomioiminen mahdollistaa työkyvyn ylläpitämisen ja ehkäisee työkyvyn heikkenemistä. Työkykyjohtaminen tähtää työkyvyn varmistamiseen.
Lue lisää työkykyjohtamisesta
Työkyvyttömyys
Työkyvyttömyydellä tarkoitetaan henkilön sairauden, vian tai vamman vuoksi heikentynyttä työkykyä, jonka vuoksi hänen on haastavaa palata työelämään. Työkyvyttömyys voi olla myös osittaista tai tilapäistä ja se voi olla perusteena esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeen hakemiselle.
Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä
Työkyvyttömyyseläke
Työkyvyttömyyseläke on tuki, joka turvaa työntekijän toimeentulon pitkäaikaisen sairauden aikana silloin, kun hän ei pysty palaamaan työelämään esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen avulla. Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää määräajaksi myönnettävänä kuntoutustukena tai toistaiseksi myönnettävänä työkyvyttömyyseläkkeenä.
Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä
Työn kuormitus
Työn kuormituksella tarkoitetaan työhön liittyviä tekijöitä, jotka aiheuttavat ihmiselle kuormitusta. Työ voi aiheuttaa esimerkiksi fyysistä, psykososiaalista, kognitiivista tai eettistä kuormitusta. Pitkittyessään liiallinen kuormitus voi heikentää työkykyä ja uhata työntekijän terveyttä.
Lue lisää työn kuormitustekijöistä
Työn muokkaus
Työn muokkauksella tarkoitetaan työn mukauttamista siten, että työtehtävät soveltuvat työntekijälle ja mahdollistavat työssä jatkamisen terveydellistä tai muista rajoitteista huolimatta. Työn muokkaus voi tarkoittaa työntekijän itsensä tekemiä pieniä muutoksia, työnantajan tuella tehtäviä muutoksia tai muutokset voivat liittyä esimerkiksi kuntoutustoimenpiteisiin. Työpaikalla työn muokkaus voi tarkoittaa esimerkiksi muutoksia työaikajärjestelyissä, työtehtävien rajaamista, töiden uudelleen organisointia tai erilaisten työn tekemistä tukevien apuvälineiden käyttöä.
Lue lisää työn muokkauksesta
Työn sujuvuus
Työn sujuvuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa työlle asetetut tavoitteet on mahdollista tavoittaa. Työn sujuvuutta edesauttaa kokonaisvaltainen työmäärän ja aikataulun suunnittelu tuottavuuden, turvallisuuden ja tavoitteellisuuden näkökulmista. Työn sujuvuus on yksi työkykyjohtamisen tavoitteista.
Lue lisää: Tutkittua tietoa ja keinoja työkykyjohtamiseen pienyrityksissä
Työntekijän työeläkevakuutusmaksu
Työntekijän työeläkevakuutusmaksu on työntekijän osuus työeläkevakuutus- eli TyEL-maksusta, joka pidätetään suoraan työntekijän palkasta.
Lue lisää TyEL-maksusta
Työpaikkakuntoutus
Työpaikkakuntoutuksella tarkoitetaan työpaikalla tapahtuvaa kuntoutusta, esimerkiksi työkokeilua tai työhönvalmennusta, jonka tavoitteena on työssä jatkaminen ja työntekijän työkyvylle sopivan työn löytäminen.
Lue lisää kuntoutusvaihtoehdoista