Maksuluokkamallin uudistus

Suurtyönantajan maksuun vaikuttava maksuluokkamalli uudistui vuoden 2024 alussa. Maksuluokkamallin muutos kannustaa työnantajia kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota työkyvyttömyyden ennaltaehkäisemiseen ja kuntouttamiseen. Uudistus vaikuttaa TyEL-maksuun sisältyvän työkyvyttömyysmaksun määräytymiseen suurilla työnantajilla. Tältä sivulta löydät tietoa uudistuksen keskeisistä muutoksista ja niiden vaikutuksista työnantajille.

Mikä muuttuu maksuluokkamallissa?

Palkkaamiseen liittyvä riski pienenee

Voit palkata uuden yli 55-vuotiaan työntekijän ilman riskiä maksuluokkavaikutuksesta.

Voit ottaa uuden työntekijän ammatillisena kuntoutuksena toteuttavaan työkokeiluun tai oppisopimuskoulutukseen ja palkata henkilön työsuhteeseen tämän jälkeen ilman välitöntä riskiä maksuluokkavaikutuksesta.

Lyhyet työsuhteet vaikuttavat maksuluokkaan entistä harvemmin.

Lue tarkemmin palkkaamiseen liittyvistä tilanteista

Muutoksia maksuluokissa huomioitaviin eläkkeisiin

Pitkittyneet kuntoutustuet tulevat maksuluokkien piiriin. Ne huomioidaan ensimmäisen kerran maksuluokkaan vaikuttavina 31.12.2026, ja ne vaikuttavat vuosien 2028–2029 maksuluokkiin.

Ammatillinen kuntoutus siirtää maksuluokkavaikutusta tai voi estää sen kokonaan.

Maksuluokkavaikutusta ei tule, jos eläketapahtumasta on kulunut yli viisi kalenterivuotta.

Lue lisää maksuluokkaan vaikuttavista eläkkeistä

Työnantajan omavastuu pienenee

Kaikkien työnantajien maksuluokan omavastuuaste alenee asteittain 60 %:iin aiemmasta tasosta. Omavastuuastetta alennetaan vuosittain 10 % vuosien 2025–2028 aikana.

Kun omavastuuaste alenee, maksuluokan vaikutus pienenee. Se tarkoittaa, että maksuluokasta johtuvat alennukset ja korotukset vakuutusmaksuun pienenevät.

Lue lisää työnantajan omavastuun pienenemisestä

Maksuluokkauudistus tulee voimaan vaiheittain 2024–2028

Maksuluokkauudistus tulee voimaan vaiheittain 2024–2028. Yli kaksi vuotta kestäneet kuntoutustuet huomioidaan maksuluokkaan vaikuttavina ensimmäisen kerran 31.12.2026, ja ne vaikuttavat vuosien 2028–2029 maksuluokkiin. Ennen vuotta 2024 alkaneiden kuntoutustukien kahden vuoden seuranta alkoi 1.1.2024. Ne vaikuttavat maksuluokkaan, jos kuntoutustuki on voimassa edelleen 31.12.2026.    Kahden vuoden seuranta ei koske vuoden 2020 ja sitä vanhempia eläketapahtumia, jotka tulevat viiden vuoden rajoitteen piiriin vuonna 2026. Viiden vuoden rajoite tarkoittaa, että maksuluokkavaikutusta ei tule, jos maksuluokkavaikutuksen eläketapahtumasta on kulunut yli viisi kalenterivuotta.   Uuden, yli 55-vuotiaan työntekijän voi palkata jatkossa ilman riskiä maksuluokkavaikutuksesta. Tämä edellyttää, että työnantaja maksaa palkkaa ensimmäisen kerran aikaisintaan siinä kuussa, kun henkilö täyttää 55 vuotta, ja ensimmäinen palkanmaksu on ollut aikaisintaan 1.1.2024.

Usein kysyttyä maksuluokkauudistuksesta

Uudistus ei automaattisesti nosta tai laske työnantajan maksuluokkaa.

Työnantajan maksuluokka määräytyy siten, että yrityksen työntekijöiden maksuluokkavaikutteisista eläkkeistä aiheutuneita eläkemenoja verrataan keskimääräiseen tasoon.

Kuntoutustukien huomioiminen tulee lisäämään maksuluokkaan vaikuttavien eläkkeiden määrää keskimääräisellä tasolla. Työnantajan maksuluokka riippuu siitä, miten se suhteutuu keskimääräiseen muutokseen.

Yksittäisellä eläkkeellä on jatkossa aiempaa pienempi painoarvo maksuluokan määräytymisessä.

Pysyvät työkyvyttömyyseläkkeet vaikuttavat maksuluokkaan jatkossakin. Kuntoutustukien huomioiminen maksuluokassa laajentaa huomioitavien eläkkeiden joukkoa.

Maksuluokissa korostuvat aiempaa enemmän myös nuoremmat henkilöt. Aiemmin maksuluokkiin vaikuttivat vain pysyvät työkyvyttömyyseläkkeet, jotka painottuvat iäkkäämmille työntekijöille. Pitkiä kuntoutustukia esiintyy yhä enemmän myös nuoremmilla työntekijöillä.

Kiinnitä huomiota ennakoiviin toimiin työkykyjohtamisessa. Varma tarjoaa työkykyjohtamisen tueksi esimerkiksi tietoa ja kursseja.

Lue lisää ennakoivista toimista työkykyjohtamisessa

Ennaltaehkäise kuntoutustukien pitkittymistä. Mitä pidempään sairauspoissaolo tai kuntoutustuki kestää, sitä vaikeammaksi työhön paluu muuttuu ja riski työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisesta kasvaa.

Tutustu keinoihin, joilla voit ennaltaehkäistä kuntoutustukien pitkittymistä

Tue työntekijän jatkamista työelämässä niin kuntoutumisen aikana kuin työhön paluun jälkeenkin.

Lue lisää, miten voit tukea työntekijän jatkamista työelämässä

Työnantajan omavastuuaste pienenee 60 %:iin aiemmasta tasosta

Työnantajan maksuluokan omavastuuastetta alennetaan asteittain 60 %:iin aiemmasta tasosta. Omavastuuastetta alennetaan 10 % vuosittain 2025–2028. Vuonna 2028 omavastuuaste voi olla enintään 60 %.

Omavastuuasteen aleneminen koskee kaikkia omavastuisia työnantajia. Jos työnantajan omavastuuaste oli aiemmin 100 %, vuonna 2028 se on 60 %. Jos omavastuuaste oli aiemmin 50 %, vuonna 2028 se on 30 %. Kun omavastuuaste alenee, maksuluokan vaikutus pienenee. Jatkossa siis pienempi osa työkyvyttömyysmaksusta määräytyy maksuluokan perusteella.

Jos työnantajan maksuluokka on korkea (yli 4), maksun korotukset pienenevät, jolloin vakuutusmaksu pienenee. Jos vastaavasti työnantajan maksuluokka on matala (alle 4), maksun alennus pienenee, jolloin vakuutusmaksu kasvaa.

Tarkista yrityksesi omavastuuaste Varma Asioinnista

Työnantajan maksuluokan omavastuuastetta alennetaan asteittain 60 %:iin aiemmasta tasosta. Omavastuuastetta alennetaan 10 % vuosittain 2025–2028. Vuonna 2028 omavastuuaste voi olla enintään 60 %. Omavastuuasteen aleneminen koskee kaikkia omavastuisia työnantajia. Jos työnantajan omavastuuaste oli aiemmin 100 %, vuonna 2028 se on 60 %. Jos omavastuuaste oli aiemmin 50 %, vuonna 2028 se on 30 %.

Työnantajan maksuluokan omavastuuastetta alennetaan 10 % vuosittain. Vuonna 2028 omavastuuaste voi olla enintään 60 %.

Mikä muuttuu palkkaamisessa?

Uudistus mahdollistaa yli 55-vuotiaiden ja ammatillisesti kuntoutettavien työntekijöiden riskittömämmän palkkaamisen. Lisäksi lyhytaikaiset työsuhteet aiheuttavat maksuluokkariskiä entistä harvemmin. Jotta maksuluokkavaikutusta ei tule yli 55-vuotiaana tai ammatillisena kuntoutujana palkatun uuden työntekijän eläkkeestä, työnantajalta tarvitaan näyttöä kriteerien täyttymisestä.

Uuden, yli 55-vuotiaan työntekijän voi palkata jatkossa ilman riskiä maksuluokkavaikutuksesta. Tämä edellyttää, että työnantaja maksaa palkkaa ensimmäisen kerran aikaisintaan siinä kuussa, kun henkilö täyttää 55 vuotta, ja ensimmäinen palkanmaksu on ollut aikaisintaan 1.1.2024.

Työntekijä katsotaan uudeksi työntekijäksi, jos

  • hänelle ei ole maksettu palkkaa millään samaan konserniin kuuluvalla työnantajalla aiemmin samana vuonna eikä edeltävän kolmen kalenterivuoden aikana
  • eikä hän ole ollut työkokeilussa tai oppisopimuskoulutuksessa millään samaan konserniin kuuluvalla työnantajalla aiemmin samana vuonna eikä edeltävän kolmen kalenterivuoden aikana
  • eikä hän ole siirtynyt työnantajalle yritysjärjestelyssä.

Uutena, yli 55-vuotiaana palkatusta työntekijästä ei voi tulla työnantajalle maksuluokkavaikutusta koskaan. Suoja on työnantajalle pysyvä.

Kun tarjoat uudelle kuntoutuvalle työntekijälle työkokeilu- tai oppisopimuskoulutuspaikkaa, voit maksaa kuntoutuksen ajalta palkkaa tai voit palkata tämän henkilön kuntoutuksen jälkeen työsuhteeseen ilman välitöntä riskiä maksuluokkavaikutuksesta. Maksuluokkavaikutusta ei tule, jos yrityksesi palveluksessa kuntoutustoimenpiteiden aloittamisesta eläketapahtumaan on enintään 5 vuotta. Tämä edellyttää, että työntekijä aloittaa työnantajalla ammatillisena kuntoutuksena toteutettavassa työkokeilussa tai oppisopimuskoulutuksessa 1.1.2024 jälkeen.

Työntekijä katsotaan uudeksi työntekijäksi, jos

  • hänelle ei ole maksettu palkkaa millään samaan konserniin kuuluvalla työnantajalla aiemmin samana vuonna eikä edeltävän kolmen kalenterivuoden aikana
  • eikä hän ole ollut työkokeilussa tai oppisopimuskoulutuksessa millään samaan konserniin kuuluvalla työnantajalla aiemmin samana vuonna eikä edeltävän kolmen kalenterivuoden aikana
  • eikä hän ole siirtynyt työnantajalle yritysjärjestelyssä.

Ammatillisen kuntoutuksena huomioidaan tässä yhteydessä työeläkelaitoksen, Kelan tai liikenne- tai tapaturmavakuutuslaitoksen järjestämänä ammatillisena kuntoutuksena toteutettava oppisopimuskoulutus tai työkokeilu työnantajan palveluksessa.

Mitä tarkoittaa työnantajan näyttövelvollisuus?

Työnantajalla on näyttövelvollisuus osoittaa, että hän on palkannut uuden, yli 55-vuotiaan työntekijän tai ammatillisen kuntoutujan työkokeiluun tai oppisopimuskoulutukseen. 

Jos nämä kriteerit täyttävän työntekijän työkyky heikkenee ja hänelle myönnetään kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke, työeläkeyhtiö tarvitsee työnantajalta näyttöä kriteerien täyttymisestä, jotta maksuluokkavaikutus voidaan poistaa.

Jotta työnantaja voi antaa näyttöä, HR-järjestelmissä on tärkeää ylläpitää tietoa työntekijän tilanteesta palkkaushetkellä.

Milloin näyttö on esitettävä?

Kun työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki tulee maksuluokkavaikutteiseksi (riskisuhdevuosi), on näyttö esitettävä seuraavan vuoden 15.11. mennessä. Jos esimerkiksi työntekijälle myönnetään pysyvä työkyvyttömyyseläke vuonna 2025, on näyttö esitettävä 15.11.2026 mennessä.

Miten näyttöä voi antaa?

Varma Asiointiin on lähiaikoina tulossa toiminnallisuus, jolla työnantaja voi hakea maksuluokkavapautusta.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Työnantajalle ei tule maksuluokkavaikutusta, jos työntekijälle on maksettu palkkaa eläketapahtumaa edeltävän kahden vuoden aikana enintään 11 145,91 euroa (vuoden 2025 tasossa).

Tämä edellyttää, että työntekijän eläketapahtuma on vuonna 2024 tai myöhemmin. Eläketapahtumalla tarkoitetaan sairastumista ja työkyvyttömyyden alkamista.

Työeläkeyhtiö saa tiedot ansiorajan huomioimista varten suoraan rekisteritiedoista. Työnantajana sinun ei tarvitse lähettää ansiotietoja uudelleen.

Muutoksia maksuluokissa huomioitaviin eläkkeisiin – pitkittyneet kuntoutustuet maksuluokkien piiriin

Pitkittyneet kuntoutustuet huomioidaan maksuluokkaan vaikuttavina ensimmäisen kerran 31.12.2026 , ja ne vaikuttavat vuosien 2028–2029 maksuluokkiin. Ammatillinen kuntoutus siirtää maksuluokkavaikutusta tai voi estää sen kokonaan. Maksuluokkavaikutusta ei tule, jos työkyvyttömyyden alkamisesta (eläketapahtuma) on kulunut yli viisi kalenterivuotta.

Kuntoutustuki, joka on voimassa vuoden viimeisenä päivänä, vaikuttaa maksuluokkaan, jos ensimmäisen kuntoutustuen alkamisesta on kulunut yli kaksi vuotta (alkamisvuosi ja kaksi kalenterivuotta). Pitkittyneet kuntoutustuet huomioidaan maksuluokkaan vaikuttavina ensimmäisen kerran 31.12.2026, ja ne vaikuttavat vuosien 2028–2029 maksuluokkiin.

Jos esimerkiksi henkilön ensimmäinen kuntoutustuki alkaa vuonna 2025 ja henkilöllä on edelleen kuntoutustuki voimassa 31.12.2027, kuntoutustuki vaikuttaa maksuluokkaan. Kuntoutustuki huomioidaan tällöin vuosien 2029–2030 maksuluokissa.

Maksuluokkavaikutusta ei tule, jos maksuluokkavaikutuksen tarkasteluhetkellä eläketapahtumasta on kulunut yli viisi kalenterivuotta. Tämä huomioidaan ensimmäisen kerran vuonna 2026, ja se koskee kuntoutustukien lisäksi myös pysyviä työkyvyttömyyseläkkeitä.

Maksuluokkavaikutus voi siirtyä tai sitä ei tule lainkaan, jos vuoden viimeisenä päivänä on samanaikaisesti voimassa ammatillinen kuntoutus.

Maksuluokkavaikutus voi tulla myöhemmin, jos ammatillinen kuntoutus on käynnissä tarkasteluhetkellä, mutta kuntoutustuki jatkuu myöhemmin.

Ennen vuotta 2024 alkaneiden kuntoutustukien kahden vuoden seuranta alkoi 1.1.2024. Ne vaikuttavat maksuluokkaan, jos kuntoutustuki on voimassa edelleen 31.12.2026. Seuranta ei koske vuoden 2020 ja sitä vanhempia eläketapahtumia, jotka tulevat viiden vuoden rajoitteen piiriin vuonna 2026.

Maksuluokkavaikutusta ei tule, jos maksuluokkavaikutuksen tarkasteluhetkellä työkyvyttömyyden alkamisesta tai sairastumisesta (eläketapahtuma) on kulunut yli viisi kalenterivuotta.

Samasta eläketapahtumasta voi tulla vain yksi maksuluokkavaikutus. Eläketapahtumalla tarkoitetaan sairastumista ja työkyvyttömyyden alkamista.

Jos esimerkiksi maksuluokkavaikutteinen kuntoutustuki muuttuu myöhemmin pysyväksi työkyvyttömyyseläkkeeksi, siitä ei tule uutta maksuluokkavaikutusta.

Miten Varma voi auttaa?

Ennaltaehkäisevien ja kuntouttavien toimien oikea-aikaisuus ja vaikuttavuus korostuvat uudistuksen myötä. Lue lisää alta, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta työntekijäsi pysyvät työkykyisinä ja maksuluokkavaikutukset minimoidaan.

Ennakoiva työkykyjohtaminen auttaa

  • parantamaan työntekijöiden työkykyä,
  • vähentämään sairauspoissaoloja, kuntoutustukia ja pysyvää työkyvyttömyyttä sekä
  • vähentämään työkyvyttömyyden kustannuksia.

Varma tarjoaa työkykyjohtamisen tueksi esimerkiksi tietoa ja kursseja. Onnistuneen työkykyjohtamisen lopputuloksena on hyvinvoiva ja työkykyinen henkilöstö sekä hallitut työkyvyttömyyden kustannukset. 

Sinua voisivat kiinnostaa esimerkiksi seuraavat sisällöt verkkosivuillamme:

Voit seurata uusia päätöksiä ja niiden vaikutusta maksuluokkaan Varma Asioinnissa. Saat tarvittaessa Varman asiantuntijoilta apua, miten voit hyödyntää päätöstietoja.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Työhönpaluun tukeen kannattaa panostaa jo sairauspäivärahakauden aikana. Kuntoutustuen aikana tiivis työhönpaluumahdollisuuksien arviointi ja keskustelu tukikeinoista on tärkeää. Pidemmällä sairauspoissaololla olevien työtekijöiden seurantaan kannattaa luoda selkeät toimintamallit, jotta työntekijä saa tukea oikeaan aikaan.

Sovi työpaikalla ja työterveyshuollon kanssa vastuista ja rooleista sairauspoissaolon aikana. Apua keskusteluun saat Varma Akatemiasta löytyvästä Vastuut ja roolit -taulukosta. Mitä pidempään sairauspoissaolo tai kuntoutustuki kestää, sitä vaikeammaksi työhön paluu muuttuu ja riski työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisesta kasvaa.

Varman ammatillinen kuntoutus voi olla mahdollisuus tukea työntekijän työhön paluuta. Jotta mahdollisuus ammatilliseen kuntoutukseen voidaan selvittää, tarvitaan työterveyshuollon laatima B-lausunto. Sitä ennen on hyvä käydä yhteinen työterveysneuvottelu. Varman asiantuntijat tarjoavat tukea ja neuvontaa työntekijöiden työhön paluun tukemisessa.

Opi lisää aiheesta Varma Akatemian verkkokursseilla:

  • Ammatillisen kuntoutuksen perusteet
  • Työkyvyttömyyseläkkeiden perusteet
  • Sujuvalla yhteistyöllä takaisin töihin

Kirjaudu Varma Akatemiaan

Työntekijään kannattaa pitää säännöllisesti yhteyttä, jotta kontakti työelämään säilyy ja kynnys palata työhön on matalampi. Työhön paluun suunnittelun voi aloittaa, vaikka työntekijän kuntoutuminen sairaudesta olisi vielä kesken.

Tue ja seuraa työnteon onnistumista ja työkyvyn säilymistä. Reagoi matalalla kynnyksellä ongelmiin työhön paluun jälkeen. Kannattaa huomioida, että vaikka kuntoutustuki päättyisi, se voi myöhemmin jatkuessaan vaikuttaa maksuluokkaan, jos eläketapahtumasta on alle viisi kalenterivuotta. Sen vuoksi on tärkeää tukea ja seurata kuntoutustuelta palanneen työntekijän työkykyä aktiivisesti.

Saat tukea ja neuvontaa työkykyyn liittyvissä asioissa Varman asiantuntijoilta numerosta 010 192 065 (ma–pe klo 9–15).

Löysitkö etsimäsi tiedon?