Työkyvyttömyysriskien tunnistaminen

Megatrendit, kuten digitalisaatio, työn murros ja ilmastonmuutos – tai pandemia – muuttavat elinkeinorakennetta sekä yritysten ja organisaatioiden toimintaedellytyksiä. Samalla ne muuttavat työskentelyolosuhteita, työtapoja, organisoitumista ja johtamista. Myös työssä jaksaminen, työkyvyn haasteet ja riskit muuttuvat. On tärkeää ymmärtää, miten työkykyjohtaminen vaikuttaa työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja kestäviin työuriin.

Johda työkykyä ja tunnista riskit

Tiedätkö, millaista työkykyä organisaatiossasi tehtävä työ tulevaisuudessa vaatii?

Mitkä ovat suurimmat riskit työntekijöidesi työkyvylle juuri nyt?

Mitä haittaa työkyvyttömyysriskit voivat liiketoiminnallesi aiheuttaa?

Hyödynnä olemassa olevaa tietoa

Varmaan kertyy jatkuvasti valtavasti tietoa asiakasyritystemme työntekijöiden työkyvystä ja työkyvyttömyyteen johtaneista poluista. Analysoimme tätä tietoa mm. robotiikan avulla ja jalostamme sitä niin, että asiakkaanamme voit hyödyntää tietoa oman organisaatiosi työkyvyttömyysriskien ennaltaehkäisyyn. Lisäksi tutkimusosastomme tuottaa sekä omien että kumppaneiden kanssa tehtävien tutkimusten avulla tietoa työkyvystä tueksesi.

Tutustu tarkemmin Varman tutkimuksiin

Kartoita yrityksesi työkyvyttömyysriskit

Olemme rakentaneet uuden työkalun, jonka avulla voit kartoittaa organisaatiosi työkyvyttömyysriskit entistä tarkemmin. Mitä tarkempi ja varhaisempi ymmärrys mahdollisista riskeistä on, sitä helpompi toimintaa on kehittää ennakoivasti ja mahdollisimman vaikuttavasti. Riskikartoittimen saat käyttöösi Varma Asioinnissa.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Pysy ajan tasalla työntekijöiden tilanteesta

Varman asiakkaana käytössäsi ovat Tunne työkykysykli -kyselyt, joilla voit kartoittaa henkilöstösi työkykyyn vaikuttavia tekijöitä säännöllisesti. Kyselyitä on eri tarkoituksiin ja tilanteisiin: Tuntuma-kyselyllä tarkistat tilanteen vaikka kuukausittain ja halutessasi syvempää tietoa voit tehdä Ote-kyselyn esimerkiksi kerran vuodessa. Kyselyt voit ottaa käyttöön asiointipalvelussamme.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Varmista riittävä osaaminen

Kaikilla työntekijöillä on hyvä olla riittävästi tietoa omaan työkykyyn vaikuttavista tekijöistä, kuten siitä, miten varmistaa palautuminen tai tunnistaa uupumisen merkit. Esihenkilöillä on erityinen vastuu ja velvollisuus huolehtia työn sujumisesta terveellisesti ja turvallisesti sekä havaita työkykyä uhkaavat riskit. Yrityksen henkilöstöasioista vastaavan taas tulee useimmiten hallita koko työkykyjohtamisen kokonaisuus ja vastata esimerkiksi sujuvasta työterveysyhteistyöstä. Varma Akatemiasta löytyy runsaasti kursseja ja muita digitaalisia sisältöjä ja työkaluja, joiden avulla osaamista voi kehittää. Varma Akatemia on kaikkien Varman asiakasyritysten työntekijöiden vapaasti käytettävissä.

Kirjaudu Varma Akatemiaan

Jo yli 500 asiakasorganisaatiotamme on kartoittanut työkyvyttömyyden riskejä Varma Asioinnissa

Oletko sinä? Mitä tarkempi ja varhaisempi ymmärrys mahdollisista työkyvyttömyysriskeistä on, sitä helpompi toimintaa on kehittää ennakoivasti ja mahdollisimman vaikuttavasti.

Alla tuloksia asiakasorganisaatioissa havaituista työkyvyttömyysriskeistä.

Kartoita oman organisaatiosi työkyvyttömyysriskejä Varma Asioinnissa

Työn kuormittavuuteen sisältyy työtehtävien fyysinen ja tiedollinen kuormittavuus sekä työn organisointiin ja vuorovaikutukseen liittyvät kuormitustekijät.
Keskeisiä tunnistettuja riskejä
  1. 1

    Työn hallittavuuden ongelmat

    Työn hallinta edistää työkykyä. Tunnista työn hallinnan puutteeseen vaikuttavat tekijät ja rakenna toimivia käytäntöjä yhdessä työntekijöiden kanssa. Keinoja työn hallittavuuden lisäämiseen voivat olla esimerkiksi johtamisrakenteiden kehittäminen, työtehtävien organisoinnin selkeyttäminen ja yhteinen priorisointi, työnjaon kehittäminen, työprosessien selkeyttäminen tai osaamisen kehittäminen.
  2. 2

    Johtamisen tavat ja rakenteet

    Johtaminen ja esihenkilötyö ovat yhteydessä työkykyyn. Johtamiseen ja esihenkilötyöhön liittyvän osaamisen vahvistaminen on keskeistä työkyvyn edistämiseen. On tärkeää, että johtaminen perustuu yhteisiin tavoitteisiin ja toimintatapoihin, ja että tiedonkulku sekä vuorovaikutus ovat sujuvaa. Kiinnitä huomiota myös päätöksentekoprosesseihin ja siihen, että työn tavoitteista keskustellaan säännöllisesti yhdessä.
  3. 3

    Kuormittavat työajat

    Työaika vaikuttaa työntekijöiden työ- ja toimintakykyyn sekä terveyteen. Kiinnitä huomiota hyvään työvuorosuunnitteluun sekä yksilöiden kuormittumisen tunnistamiseen. Huolehdi työntekijöiden riittävästä palautumisajasta työvuorojen välillä. Työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet omiin työaikoihinsa edistävät työkykyä.
Työkykyjohtamisen strategiseen tasoon sisältyy ymmärrys työkyvyn kokonaistilanteesta, tavoitteellinen ja suunnitelmallinen johtaminen, päätöksenteko sekä henkilöstön osallistaminen.
Keskeisiä tunnistettuja riskejä
  1. 1

    Työntekijöiden osallistaminen

    Työntekijöiden ottaminen mukaan työkykyä tukevien ratkaisujen kehittämiseen vahvistaa ratkaisujen toimivuutta ja edesauttaa niiden toteutumista. Vaikutusmahdollisuudet omaa työtä koskeviin ratkaisuihin edistävät jo itsessään työntekijöiden työkykyä. Pohtikaa yhdessä keinoja työntekijöiden osallisuuden vahvistamiseksi.
  2. 2

    Työkyky strategisena tekijänä

    Työkyvyn huomiointi strategisena tekijänä tukee organisaationne toiminnan tuloksellisuutta. Kun henkilöstön työkyky vastaa mahdollisesti muuttuvan työn vaatimuksia, on onnistuminen ja menestyminen mahdollista niin organisaatiolle kuin työntekijälle. Varmista, että työkyvyn johtaminen on tavoitteellista ja suunnitelmallista. Yhteinen ymmärrys työkyvyn johtamisen prosesseista ja päätöksentekotavoista ovat avainasemassa.
  3. 3

    Työkyvyn ja kuormitustekijöiden tilannekuva

    Ajantasainen tilannekuva henkilöstön työkyvystä ja siihen vaikuttavista tekijöistä luo pohjan suunnitelmalliselle työkyvyn edistämiselle. Tilannekuva auttaa teitä myös kohdentamaan työkyvyn tuen toimenpiteet keskeisiin riskitekijöihin ja -ryhmiin. Varmista, että teillä on yhteinen ymmärrys työn luonteesta sekä keskeisistä työn kuormitustekijöistä. Keinoja tilannekuvan tarkentamiseen ovat mm. yhteinen keskustelu työpaikalla, työterveyshuollon kanssa tehtävä yhteistyö sekä henkilöstölle suunnatut kyselyt.
Työkyvyn toimintamalleihin sisältyy työkykyä tukevat käytännöt, työkyvyn havainnointi ja toimenpiteet sekä eri toimijoiden välinen yhteistyö.
Keskeisiä tunnistettuja riskejä
  1. 1

    Toimenpiteiden vaikutusten arviointi

    Työkyvyttömyysriskin vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikutuksia on tärkeää arvioida, jotta tiedetään, onko tehty oikeita asioita. Kun riskit on tunnistettu, määritellään kehittämistavoite, toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi sekä osuvat mittarit arviointiin. Mittareina voivat olla esimerkiksi sairauspoissaolot, koettu työkyky tai työhön paluun onnistuminen.
  2. 2

    Osaamisen ja työn kehittämisen käytännöt

    Osaamisen ja työn kehittäminen työkykyä tukevilla tavoilla mahdollistaa työkyvyn kestävän kehittymisen niin yksilön kuin organisaationkin kannalta. Varmista, että työn tekemisen käytännöt ja työntekijöiden osaaminen kehittyvät suhteessa muuttuvan toimintaympäristöön ja työelämän tarpeisiin. On hyvä rakentaa sellaisia käytäntöjä, joilla varmistetaan yksilöiden mahdollisuus kehittyä työn ja työkyvyn edellyttämällä tavalla. Pohdi, voisiko esimerkiksi esihenkilöiden työkykyyn liittyvän osaamisen vahvistamista olla teille hyötyä.
  3. 3

    Työkyvyn haasteiden ratkaiseminen

    Työkyvyn haasteisiin tulee etsiä ratkaisuja mahdollisimman varhain. Tällöin etenemisvaihtoehtoja on yleensä enemmän. Kehittämisen kohteena voi olla esim. työn organisointi, johtaminen, työn sujuvuus, motivaatio, osaaminen tai terveydentila. Tarkastele työkykyä suhteessa työhön ja sen muutoksiin. On tärkeää havaita, milloin työkyky ei enää vastaa työn vaatimuksia. Esimerkiksi yhteinen työn kehittäminen sekä yksilön tukeminen työssä suoriutumisessa tai terveydellisissä haasteissa voivat olla toimivia ratkaisuja.
Tiedot haettu Varma Asioinnista 14.01.2025

Apua asiointiin

Hoida työkykyasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • kartoittaa organisaatiosi työkyvyttömyysriskit
  • tarkastella työkykyyn liittyvää dataa ja analyyseja
  • tehdä työkykyjohtamisen toimintasuunnitelman.