YEL-työtulon tarkistus

YEL-uudistuksen 2023 myötä eläkeyhtiöt tarkistavat jatkossa yrittäjien työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein. Tavoitteena on varmistaa, että työtulot vastaisivat paremmin yrittäjien työpanoksen arvoa myös toiminnan jatkuessa.

Mitä YEL-uudistus tarkoittaa?

Yrittäjän eläkelaki (YEL) uudistui vuoden 2023 alusta. YEL-uudistuksen tarkoituksena on parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa. Tehtävänämme on seurata työtulojen kehitystä ja tarkistaa yrittäjän työtulo kolmen vuoden välein. YEL-uudistuksen tavoitteena on, että työtulo vastaisi entistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa koko yrittäjän työuran ajan.

Mitä YEL-työtulon tarkistus tarkoittaa?

Työtulon tarkistuksessa teemme sinulle ehdotuksen työtulosi uudesta tasosta saatavilla olevien tietojen perusteella. Ennen kuin teemme päätöksen, saat mahdollisuuden kertoa oman näkemyksesi työtulosta sekä esittää selvitystä työtuloosi vaikuttavista seikoista. Helpoiten lähetät lisätiedot Varma Asioinnissa.

Katso tarkemmat ohjeet työtulon tarkistukseen vastaamiseen.

Emme tee ehdotusta, jos työtulosi on lain mukaisella tasolla tai se muuttuisi enintään viisi prosenttia aiemmin vahvistetusta. Siinä tapauksessa saat meiltä tiedon siitä, että tarkistus on tehty eikä työtulosi muutu.

Työtulolaskurimme tekee työtulon määrittelyn helpommaksi! Selvitä YEL-työtulosi suositeltu taso laskurilla.

Usein kysyttyä YEL-työtulon tarkistuksesta

Askarruttaako sinua jokin asia YEL-työtulon tarkistuksessa? Katso tästä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin!

Tarkistuksen vuoksi tehtävä korotus tulee voimaan tarkistusmenettelyn alkamista seuraavan toisen kalenterikuukauden alusta. Jos Varma käynnistää tarkistuksen esimerkiksi kesäkuussa, työtulo muuttuu elokuun alusta alkaen.

Tarkistamme työtulosi sen kalenterivuoden aikana, jolloin edellisestä työtulon vahvistamisesta tulee kuluneeksi kolme vuotta.

Tarkistamme ennen 1.1.2023 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot seuraavasti:

  • vuonna 2023 tarkistamme alle 15 000 euron työtulot
  • vuonna 2024 tarkistamme alle 25 000 euron työtulot
  • vuonna 2025 tarkistamme yli 25 000 euron työtulot

Ensimmäinen tarkistus tehdään kuitenkin aikaisintaan sinä vuonna, kun YEL-vakuutuksesi alkamisesta tai ennen lain voimaantuloa tehdystä olennaisesta (yli 15 %:n) työtulon muutoksesta tulee kuluneeksi kolme vuotta. Esimerkiksi vuonna 2022 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot tarkistetaan pääsääntöisesti vuonna 2025.

Valitettavasti tarkistukselta ei voi välttyä. Voit kuitenkin itse nostaa työtulosi lain mukaiselle tasolle hakemalla työtulosi muuttamista, mikä yleensä siirtää tarkistusajankohdan kolmen vuoden päähän. Lain voimaantulovaiheessa työtulo tarkistetaan sinä vuonna, kun olennaisesta (yli 15 %:n) muutoksesta työtuloon tulee kuluneeksi kolme vuotta.

Työeläkeyhtiön vaihtaminen ei vaikuta tarkistukseen tai sen aikatauluun. Tarkistusvelvollisuus koskee kaikkia työeläkeyhtiöitä. Jos haluat vaihtaa työeläkeyhtiötä, uusi työeläkeyhtiösi huolehtii tarkistuksesta.

Työtulon tarkistuksia ei tehdä takautuvasti.

YEL-vakuutuksen pitää olla voimassa silloin, kun tarkistus tulee voimaan. Työtuloa ei siis tarkisteta, jos YEL-vakuutuksesi päättyy esimerkiksi vanhuuseläkkeeseen tai muusta syystä jo ennen tarkistuksen alkamista.

Saat työtulon tarkistamisesta aina päätöksen, johon voit hakea muutosta. Saat päätöksen joko postitse tai Varma Asioinnissa, jos olet valinnut sähköisen asioinnin.

Ilmoitamme tehdystä työtulon tarkistamisesta myös niille yrittäjille, joiden YEL-työtulo ei muutu tarkistuksen vuoksi.

Jos vakuutuksesi on alkanut ennen 1.1.2023 eikä vakuutuksesi työtuloa ole muutettu omasta pyynnöstäsi lain voimaantulon jälkeen, työtuloa voidaan korottaa kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla enintään 4 000 euroa/tarkistuskerta.

Jos vakuutuksesi on alkanut 1.1.2023 tai sen jälkeen tai työtuloosi on tehty muutos vuonna 2023, korotuksen määrää ei ole rajattu.

Kirjautumalla Varma Asiointiin näet, milloin YEL-vakuutuksesi työtulo on viimeksi vahvistettu.

Sinulla on mahdollisuus kertoa meille oma näkemyksesi työtulon tasosta sekä esittää selvitystä työtuloosi vaikuttavista seikoista. Otamme selvityksesi huomioon, kun arvioimme työtulosi tasoa.

Selvityksesi perusteella antamamme päätös on yksi näistä vaihtoehdoista:

  • työtuloasi ei ole tarpeen muuttaa
  • työtulon muutos on ehdotettua pienempi
  • työtulo muutetaan ehdottamallamme tavalla selvityksestäsi huolimatta

Saat työtulon vahvistamisesta aina päätöksen, johon voit hakea muutosta.

Työtulosi tulee vastata vuosipalkkaa, joka sinun pitäisi maksaa samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin itse olet. Työtulona pidetään lähtökohtaisesti yrittäjän toimialan mediaanipalkkaa. Lisäksi arvioinnissa huomioidaan tiedot, jotka kertovat:

  • yrittäjän työpanoksen määrästä ja arvosta
  • yrittäjätoiminnan laajuudesta
  • yrittäjän ammattitaidosta

Voit esimerkiksi antaa selvitystä siitä, onko yritystoimintasi kausiluonteista, pää- tai sivutoimista tai onko sinulla työntekijöitä.

Vapaaehtoisesti ottamaasi eläkevakuutusta ei huomioida, kun työtulon lainmukaista tasoa määritetään.

Työtuloehdotukseen ei ole pakko vastata, jos hyväksyt ehdottamamme työtulon etkä halua antaa työtuloosi vaikuttavia lisätietoja. Jos et vastaa ehdotukseen ja anna lisätietoja työtuloosi vaikuttavista seikoista, annamme sinulle muutoksenhakukelpoisen päätöksen tarkistetusta työtulostasi ehdotuksemme mukaisena.

Vastaaminen ehdotukseen onnistuu helposti ja tietoturvallisesti Varma Asioinnissa. Tarvittaessa voit myös pyytää lisäaikaa tietojen toimittamiseksi. Lisäajan pyytäminen ei kuitenkaan vaikuta siihen, mistä alkaen työtulosi mahdollisesti tarkistetaan.

4 000 euron maksimikorotusta sovelletaan vain tilanteissa, joissa työeläkeyhtiö tarkistaa työtulon ja työtulo on vahvistettu edellisen kerran ennen 1.1.2023.

Jos olet jo hakenut tai haet muutosta työtuloosi tänä vuonna ennen tarkistusta, työtulosi vahvistetaan lainmukaiselle tasolle. Tässä tapauksessa vahvistettava työtulosi voi poiketa hakemastasi ja nousta enemmän kuin 4 000 euron maksimikorotus. Työeläkeyhtiön aloitteesta tehtävä työtulon tarkistus tehdään silloin aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.

YEL-työtuloasi ei tarkisteta, jos YEL-vakuutuksesi ei ole voimassa esimerkiksi eläkkeelle jäämisen tai vanhempainvapaan takia sen kuukauden alussa, jolloin työtulosi muuttuisi.

Kun olet saanut päätöksen uudesta työtulostasi, näet uuden YEL-maksusi Varma Asioinnissa.

Työtulon tarkistukseen vastaaminen

Jos hyväksyt ehdottamamme työtulon, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos vastustat ehdottamaamme työtuloa, sinulla on mahdollisuus kertoa meille oma näkemyksesi työtulon tasosta ja esittää selvitys työtuloosi vaikuttavista seikoista. Voit antaa selvityksen helpoiten Varma Asioinnissa.

Kirjaudu Varma Asiointiin.

Jos et voi käyttää Varma Asiointia, lähetä vastauksesi työtulon tarkistukseen meille suojattuna sähköpostina tai postitse.

Lähetä vastauksesi näin:

  • Suojattuna sähköpostina: Täytä Vastaus työtulon tarkistukseen -lomake. Sähköisesti lähetettyä lomaketta ei tarvitse allekirjoittaa. Tallenna lomake laitteellesi ja lähetä se meille PDF-muodossa suojattuna sähköpostina.
  • Postitse: Jos et voi käyttää suojattua sähköpostia, voit myös lähettää allekirjoitetun lomakkeen postitse osoitteella: Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, PL 2, 00098 Varma.

Katso minuutissa, kuinka tarkistamme YEL-työtulot

Miten tarkistamme YEL-työtulot? Katso lyhyt video työtulon tarkistuksesta.

Kaipaatko lisää tietoa vuoden 2024 YEL-työtulon tarkistuksesta tai YEL-uudistuksesta?

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • hakea muutosta YEL-työtuloosi
  • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
  • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.